Kaarlo Pitsinki

Maaherra s. 27.12.1923 k. 26.8.2015
Kaarlo Pitsinki
Kaarlo Pitsinki

Maaherra Kaarlo Pitsinki kuoli sotainvalidien sairaalassa Oulunkylässä 26. elokuuta 2015. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Kemissä 27. joulukuuta 1923. Pitsinki oli presidentti Kekkosen kaudella tunnetuimpia politiikkoja.

Pitsinki toimi vuodesta 1949 verovirkamiehenä ja asevelijuntan hallitseman Sdp:n toimitsijana. Tie politiikan ytimeen avautui 1956, jolloin hänestä tuli pääministeri K-A. Fagerholmin sihteeri. Vuonna 1957 hänet valittiin Väinö Leskisen jälkeen puoluesihteeriksi ja puheenjohtaja Väinö Tannerin läheiseksi työtoveriksi.

Kansanedustajan tehtävä alkoi 1958. Poliittinen ura huipentui Sdp:n suurvoittoon vuoden 1966 eduskuntavaaleissa, jossa Pitsingin rooli oli ratkaiseva.

Puoluesihteerivuodet olivat sekä kuluttavia että haasteellisia. Taistelu puolueen itsenäisyydestä koveni; Nkp, Skp ja Maalaisliiton K-linja – ja presidentti – pyrkivät Sdp:n eristämiseen. Moskova sekaantui röyhkeästi Suomen asioihin ja hyökkäsi jatkuvasti ”sotarikollinen” Tannerin lisäksi varapuheenjohtaja Olavi Lindblomia, Leskistä ja Pitsinkiä vastaan. Listalle mahtui ajoittain muun muassa K-A. Fagerholm.

Puolue kesti painostuksen ja pysyi osana läntistä sosiaalidemokratiaa. Järjestötyötä kehitettiin ja puolueoppositio Tpsl jäi marginaaliin. Lopputuloksena oli yhtenäinen Sdp. Tämän päivän näkökulmasta poliittiset valinnat kestävät historian tuomion.

Yhteistyö Tannerin seuraajan Rafael Paasion kanssa takkuili. Puoluesihteerin poliittinen asema oli vahva. Verkkainen puheenjohtaja jäi usein karismaattisen puoluesihteerin varjoon; kuuluisan kahdeksan kohdan ohjelman lanseerasi televisiossa puoluesihteeri eikä Paasiota ollut kuulemma edes informoitu.

Henkilökemiat eivät toimineet. Pitsinki suhtautui kriittisesti ns. kansanrintamaan 1966 ja jätettiin kannatuksestaan huolimatta Paasion hallituksen ulkopuolelle. Vuorossa oli poliittinen reservi ja syksyllä 1966 yllättävä nimitys Uudenmaan läänin maaherraksi.

Pitsinki ei silti unohtanut politiikkaa. Jo 1968 hän oli ehdolla Paasion jälkeen pääministeriksi; tehtävään valikoitui lopulta Mauno Koivisto. Paasion jahkailuun kyllästynyt presidentti halusi vaihdosta ja oli päiväkirjojensa mukaan valmis harkitsemaan hallitukseen Pitsinkiä. Kekkosen ja Pitsingin puheväleistä ei yleisesti tiedetty. Hänet valittiin vielä 1969 puolueneuvoston johtoon, mutta suomettuvassa ilmapiirissä Pitsinki syrjäytettiin pian ”oikeistolaisena”. Vuonna 1978 hän kannatti työtoverinsa Ahti M. Salosen presidenttiehdokkuutta, mutta vuonna 1981 Mauno Koivistoa.

Pitsinki siirtyi eläkkeelle 1982. Hän oli maaherrana nopeasti saavuttanut näkyvän aseman läänissään, jonka keskeiset vaikuttajat hän tunsi jo kansanedustajavuosiltaan. Poliittisesti kokeneen, maailmaa nähneen maaherran arvioita kuunneltiin tarkkaan Helsingin diplomaattipiireissä ja luottamuksellisissa kansainvälisissä yhteyksissä.

Sairastumiseensa saakka Pitsinki seurasi aktiivisesti myös kansainvälistä mediaa ja tapasi vanhoja ystäviään. Realisti näki yya-fraseologian läpi pysyvän turvallisuusvajeemme.

Lähes 60 vuotta sitten hän luonnehti Mäntymäen vappupuheessaan neuvostokommunismia ”punaiseksi imperialismiksi”– kuten Venäjän presidentti Boris Jeltsin 1990-luvulla.

Pitsinki iloitsi Suomen EU-jäsenyydestä, mutta visionäärinä muistutti Nato-momentumista. Eläkevuosinaan tämä patriootti saattoikin tyytyväisenä todeta historian tehneen oikeutta hänenkin linjauksilleen.

Pekka J. Korvenheimo
Kirjoittaja on suurlähettiläs ja Kaarlo Pitsingin ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta