Phil Taylor

Rumpali s. 21.9.1954 k. 11.11.2015
Phil Taylor
Phil Taylor

Motörhead-yhtyeen tunnetuin rumpali Phil “Philthy Animal” Taylor kuoli keskiviikkona 11. marraskuuta 2015. Hän oli syntynyt Englannin Haslandissa 21. syyskuuta 1954 ja oli kuollessaan 61-vuotias.

Taylorin kuolemasta kertoi entinen yhtyetoveri, kitaristi Eddie Clark. “Hän oli ollut jonkin aikaa sairaana, mutta se ei tee tästä yhtään helpompaa, kun aika lopulta koittaa”, Clark kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Phil Taylor soitti Motörheadissa vuosina 1975–1984 ja 1987–1992. Yhtyeen kultakausi osui 1970-luvun loppuun ja 1980-luvun alkuun, jolloin mukana olivat myös Clark ja laulaja-basisti Lemmy Kilmister. Motörhead nousi tuolloin suosionsa huipulle, ja kolmikko äänitti yhtyeen legendaarisimmat albumit, kuten Ace of Spadesin (1980) ja livelevyn No Sleep ’til Hammersmith (1981).

Motörheadia pidetään yhtenä raskaan rockin edelläkävijöistä, ja Taylorin soittotyylillä oli tässä keskeinen rooli. Overkill-kappaleessa (1979) hän ampui vauhdikasta sarjatulta kahdella bassorummulla ja määritteli kuin ohimennen suuntaviivat modernille metallimusiikille.

“Meidän jälkeen tulleet bändit halusivat tarkoituksella soittaa yhtä nopeasti. Minä en koskaan tehnyt sitä tarkoituksella. Siinä vain kävi niin”, Taylor kommentoi Metal Evolution -dokumentissa.

Täysin jäljittelemättömän Taylorin tyylistä teki hänen vimmainen hi-hat-komppinsa, joka keinahteli yllättävien aksenttien varassa. Tämän hän kertoi omaksuneensa soulrumpaleilta, kuten Bernard Purdielta. Se toi Motörheadin soittoon ainutlaatuisen ilmeen, jota edes yhtyeen myöhemmät rumpalit eivät ole pystyneet toistamaan.

Taylor oli värikäs ja vauhdikas hahmo myös lavan ulkopuolella. “Erikoishahmo”, luonnehtii Atomirotan kitaristi Rane Jäntti, joka ystävystyi Tayloriin Los Angelesissa.

“Kun Philin kanssa lähti liikenteeseen, silloin ei paljon pysähdelty. En ole ikinä kuullut parempaa tarinankertojaa. Armoton läppämies, mieletöntä huumoria ja himmeitä käytännönpiloja.”

Jäntin mukaan Taylor ei halunnut pysyvää yhtyettä Motörheadin jälkeen, mutta kaksikko päätyi soittelemaan yhdessä.

“Soittajana Phil oli kaukana stereotyyppisestä hevijätkästä. Sillä oli aivan oma tyylinsä.”

Jarkko Jokelainen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta