Juha Sainio

Toimittaja s. 24.5.1952 k. 7.11.2015
Juha Sainio
Juha Sainio

Toimittaja Juha Sainio, 63, kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen lomamatkalla Bolognassa 7. marraskuuta 2015. Matka oli itselle myönnetty palkinto hiljan päättyneestä kirjahankkeesta. Sainio oli syntynyt Helsingissä 24. toukokuuta.

Sainio piti lukemisesta koko ikänsä. Helsinkiläispoika kirjoitti ylioppilaaksi Norssista, tuloksena loistava lukiotodistus ja kuusi laudaturia. Sanomien toimittajakoulusta tie vei Helsingin Sanomien oikeustoimittajaksi 1979 ja rikosten parista Lontooseen, BBC:n palvelukseen.

Ura eteni Lontoosta silloisen Sanomaprintin yritysjulkaisuihin ja sieltä Helsingin Sanomien sunnuntaitoimitukseen. Sanomaprintin ajalla oli merkittävät seuraukset, sillä lehtitalon postilokeroiden äärellä hän tapasi uudestaan tulevan vaimonsa. Ensimmäinen kohtaaminen oli tapahtunut pikaisesti keskustan pubissa, jossa Sainio eli ”vanhempi herrasmies” oli kehottanut hakemaan töitä Sanomaprintistä. Vaimon ja kahden lapsen muodostamasta perheestä tuli Juha Sainion elämän rakas keskipiste.

Yksi paikkarakkauksista taas oli Lontoo. Se kutsui toisenkin kerran. Sainio työskenteli 1990-luvun jälkipuoliskon Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtajana.

Englanti ja Juha Sainio kuuluivat yhteen. Jos toimituksessa olisi tarvittu henkilö esittämään brittiherrasmiestä, hän olisi ollut kiistaton valinta. Hillitty käytös, hiljainen charmi ja älykäs, joskus sarkastinenkin, huumori – niistähän herramies on tehty.

Teetä, olutta, kirjakauppoja ja vihreätä maaseutua Sainio kaipasi Englannista. Jalkapalloa ei tietenkään voi unohtaa. Sainio seurasi lajia intohimoisesti, kannatti Tottenhamia ja toimitti suomeksi Jonathan Wilsonin Pelien peli -kirjan. Se kertoo jalkapallon taktiikan historiasta.

Yksi Lontoon-vuosien jälkeisistä unelmista oli patikointi poikki Englannin Hadrianuksen vallia seuraten. Unelma toteutuikin yhdessä työtoverin kanssa. Sekin oli tyypillistä hänelle. Hän sitoutui vahvasti elämänsä tärkeisiin asioihin: perheeseen, työhön, harrastuksiin ja unelmiin.

Viimeiset työvuotensa Sainio tuotti HS-kirjoja. Tekstejä rakastanut mies ei kuitenkaan jumittunut niihin. Hän käveli, vaelsi, retkeili ja juoksi. Maratonit tulivat kuvaan vuosituhannen vaihteen tienoilla. Hän ei piinannut työtovereitaan monen maratonherännäisen tavoin yksityiskohtaisilla juoksujaarituksilla. Viimeisestä kymmenestä kilometristä käytiin silti useampikin vakava keskustelu.

Juha Sainio arvosti laatua, myös elämän. Hyvään elämään kuuluivat ruoka, viini, musiikki, linnut, sienet, luonnon kaikkinainen kauneus. Herkkyyskin oli ihon alla. Sen mies perusteli sukujuurillaan: ”Mie ko oon karjalaisii.”

Eläkkeelle Sainio jäi kolme vuotta sitten, mutta työntekoa hän ei lopettanut. Tällä viikolla ilmestyy postuumisti Sainion kääntämä brittiläisen tiedetoimittajan Marcus Chownin kirja Maailma pähkinänkuoressa. Kirjan kustantaa Helsingin Sanomat.

Kun Sainio oli muutama viikko sitten viimeistelemässä käännöstään painokuntoon, hän sanoi vanhoille työkavereilleen: ”Tämä oli minulle oikein sopiva homma. Minullahan on aina ollut se ongelma, että olen ollut niin kiinnostunut kaikista mahdollisista asioista.”

Reetta Meriläinen
Kirjoittaja on Juha Sainion työtoveri.

Muistojen arkistosta