Pertti Nieminen

Opettaja, kääntäjä s. 29.6.1929 k. 8.11.2015
Pertti Nieminen
Pertti Nieminen

Opettaja ja kääntäjä Pertti Nieminen kuoli 8. marraskuuta 2015 Vantaalla 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vaasassa 29. kesäkuuta 1929.

Kansankoulunopettaja Nieminen tutustui opiskelujensa yhteydessä myös kansakoulunopettajaksi opiskelleeseen tulevaan vaimoonsa Nelliin, josta tuli hänen kirjailijantyölleen vankka tuki ja kotikriitikko. Niemiset valmistuivat vuonna 1951 ja pääsivät yhdessä opettajiksi Hyvinkäälle ensin Kaukasten ja myöhemmin Myllykylän kouluun (1951−1989).

Nieminen oli jo kouluaikoinaan lukenut paljon ja kirjoittanut runoja. Hän kiinnostui modernistisesta runoudesta, erityisesti sen Ezra Poundin edustamasta imagistisesta haarasta. Imagismi vei Niemisen kiinnostuksen pian itään: Japanin ja Kiinan runouden ja filosofioiden pariin.

Nieminen oli sekä runoilija että kääntäjä. Vuonna 1956 ilmestyivät hänen esikoisrunoteoksensa Kivikausi (Otava) ja hänen toimittamansa kiinalaisen proosan antologia Keskitie (Tammi). Nieminen julkaisi kaikkiaan lähes kaksikymmentä omien runojensa kokoelmaa. Parhaiten hänet tunnetaan klassisen kiinalaisen runouden suomentajana ja antologioiden toimittajana.

Niemisen klassisen kiinalaisen runouden käännösten määrä on mittava, yli 20 nidettä. Esimerkiksi hänen käännöskokoelmansa Taivaanrantaan on pitkä matkaLi Ponrunoutta oli ilmestyessään laajin Li Pon runojen kokoelma maailmassa − edes Kiinassa ei yhtä laajaa kokoelmaa ollut julkaistu.

Nieminen opiskeli kiinan kielen omin päin. Käännöstyötä vaikeutti alkuun alkuperäisteosten vaikea saanti ja se, että keskustelukumppaneita ei kiinasta kääntävälle juuri ollut. Myöhemmin asia korjaantui, kun oma poika Kai perehtyi japanilaisen kirjallisuuden kautta kiinalaiseen kirjallisuuteen.

Kääntäjänä Nieminen oli pedantti. Hän pyrki tarkistamaan käännöstekstinsä yksityiskohdat alkulähteistä, eikä antautunut vuosisatojen saatossa muotoutuneiden kommentaarien vietäväksi. Näin hänestä tuli klassisen Kiinan kulttuurien ja historian syvällinen tuntija.

Kiinassa hän kävi vain kerran, Suomi−Kiina-seuran järjestämän neljännen kulttuurivaltuuskunnan jäsenenä 1960. Nyky-Kiina ei häntä kiinnostanut, sillä se ei ollut hänen käännöstöittensä Kiinaa. Hän joutui jatkuvasti korjaamaan Kiinasta vallitsevia romantisoivia ja kaunistelevia ennakkokäsityksiä. Hän luopui kiinalaisen runouden kääntämisestä 2009 ja lahjoitti Kiina-kirjastonsa Kansalliskirjastolle.

Tämän jälkeen Nieminen palasi vielä imagistien runouden kääntämisen pariin. Aivan viime vuosina on ilmestynyt myös Basam Booksin julkaisemana uusia laitoksia hänen vanhoista käännöksistään: yhdessä Kai Niemisen kanssa Tao te ching: Kirja taon toteutumisesta ja hänen kuolinvuoteelleen saama Po Chüi: Korotan ääneni ja laulan.

Ihmisenä Pertti Nieminen oli vaatimaton. Tuttujensa seurassa vieraanvarainen seuramies, mutta vieraiden parissa ujo ja hiljainen. Hän karsasti pönötystä ja muodollisuuksia. Hän oli runoissaan yhteiskuntakriittinen ja suorapuheinen eikä keskustelussa kaihtanut mielipiteidensä julkituomista.

Veli Rosenberg
Kirjoittaja on Pertti Niemisen tuttava.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta