Marja Oja

Pianotaiteilija s. 7.7.1918 k. 9.10.2015
Marja Oja
Marja Oja

Pianotaiteilija Marja Oja (o.s. Liuhto) kuoli 9. lokakuuta 2015 Helsingissä. Hän oli 97-vuotias, syntynyt 7. heinäkuuta 1918 Valkealassa.

Oja syntyi musikaaliseen perheeseen: äiti lauloi kotona ja kuorossa, isä soitti viulua ja lapset ottivat pienestä pitäen soittotunteja. Perhe muutti isän työn perässä Hyvinkäälle, Saloon ja sieltä Turkuun, jossa Oja aloitti pianonsoiton opiskelunsa Alma Wikeströmin oppilaana.

Jo ensimmäisenä opiskelu-vuotenaan hän soitti Mendelssohnin g-molli pianokonserton Turun Kaupunginorkesterin solistina Tauno Hannikaisen johdolla.

Wikeström ohjasi nuoren lahjakkuuden hetimmiten Sibelius-Akatemiaan, jossa tämä opiskeli Ilmari Hannikaisen oppilaana. Sivuaineena oli laulu Greta Aaltosen johdolla. Opiskelurahansa Oja hankki soittamalla kesäisin Turussa ravintola Pinellassa sekä sodan aikana IKL:n suomalais-kansallisessa ravintolassa Mustassa Karhussa Helsingissä.

Sota sotki Ojankin urasuunnitelmat. Ensikonsertti siirtyi pommitusten takia kahdesti ja toteutui vasta syyskuussa 1944 Helsingin Konservatoriossa. Nimimerkki Särrä (Sulho Ranta) kirjoitti Ilta-Sanomissa: ”Koko ohjelman suorituksen leimasi kaunis valmius, vapaa musikaalisuus ja intoutuva soittamisen ilo. Kaikessa oli ryhtiä ja samalla raikkautta, tunnelmaa, mutta ei turhaa tunnelmoimista.”

Sibelius-Akatemian jälkeen Oja jatkoi opintojaan Kerttu Bernhardin, Elli Rängman-Björlinin sekä Erik Tawaststjernan johdolla ja täydensi niitä Pariisissa opettajanaan Paul Roësch.

Omia konsertteja ja pianoiltoja Oja antoi vuodesta 1936 alkaen lukuisia hyvällä menestyksellä. Hän esiintyi myös HKO:n, RSO:n ja useiden kaupunginorkesteriemme solistina.

Osittain taloudellisten olosuhteiden pakosta, osittain käsivaivansa takia Oja joutui luopumaan konserttipianistin urastaan ja elättämään perheensä monenlaisilla säestys- ja opetustehtävillä, joista muodostui hänen varsinainen elämäntyönsä. Varmana, luotettavana ja erinomaisena prima vista -soittajana Ojasta tuli kysytty ensikonserttien säestäjä, jolla riitti kärsivällisyyttä ja tukea aloitteleville laulajille ja instrumentalisteille.

Yleisradion nauhoituksissa Oja oli käytetyimpiä pianistejamme 1940–1960-luvuilla. Jo sodan aikana hänet nostettiin eturivin pianistien joukkoon ja hänelle uskottiin vaativia säestystehtäviä.

Ojasta tuli nimenomaan erinomainen laulajien säestäjä. Valtaisa on se laulajien joukko, joiden säestäjänä hän ehti vuosikymmenten aikana toimia. Erityisen paljon yhteistyötä hän teki niin radiossa kuin konserttikiertueilla Kari Nurmelan, Matti Tuloiselan, Maiju Kuusojan ja Anna Mutasen kanssa.

Oja myös opetti pianonsoittoa yksityisesti. Muutettuaan perheensä kanssa Maunulaan hän sai koko Maunulan ja Pakilan nuoret pianonharrastajat oppilaikseen ja valmensi heistä osan Sibelius-Akatemiaan.

Temperamentikas taiteilija oli kaksi kertaa naimisissa. Ensimmäisen avioliittonsa hän solmi kapellimestari, säveltäjä ja kriitikko Heikki Aaltoilan (1905–1992) ja toisen taidemaalari Onni Ojan (1909–2004) kanssa.

Marja Oja ammensi musiikista voimaa elämänsä vaikeuksien keskellä ja rauhoitti mielensä vielä vanhanakin soittamalla. Johannes Brahms oli hänelle mieluisin säveltäjä. Emil Gilels oli puolestaan taiteilijattaren pianistinen ihanne. ”Hänen soittonsa on niin sydämellistä ja lämmintä, että sen syliin on helppo mennä.” Näitä ominaisuuksia ihailemme myös Marja Ojan omassa soitossa.

Matti Tuloisela
Tero Halvorsen

Kirjoittajat ovat Marja Ojan ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta