Jorma Aaltonen

Tutkija s. 27.11.1933 k. 25.10.2015
Jorma Aaltonen
Jorma Aaltonen

Filosofian tohtori, radiokemian dosentti Jorma Olavi Aaltonen kuoli vaikean sairauden murtamana 25. lokakuuta 2015 Terhokodissa Helsingissä 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 27. marraskuuta 1933 Helsingissä.

Aaltonen kirjoitti ylioppilaaksi Lapinpuiston yhteiskoulusta vuonna 1953.

Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta vuonna 1963 pääaineenaan orgaaninen kemia hänelle tarjoutui tilaisuus toimia kemistinä apulaisprofessori Matti Nurmian ydinfysiikan tutkimusryhmässä Fysiikan laitoksessa.

Hänen kemistin asiantuntemuksensa oli tarpeen käsiteltäessä tutkijaryhmän jäsenten ulkomailta tilaamia radioaktiivisia näytteitä. Näin hän luontevasti erikoistui radiokemiaan. Nurmian ryhmässä Aaltonen väitteli vuonna 1967.

Vuodet 1967–95 Aaltonen toimi assistenttina Radiokemian laitoksessa ja yliassistenttina 1997–98.

Aaltonen sovelsi Suomessa ensimmäisenä Horwitzin menetelmää aktinidi-alkuaineiden erottamiseen happamista liuoksista ekstraktiokromatografiaa käyttäen. Menetelmä herätti sittemmin laajaa kiinnostusta suomalaisten radiokemistien keskuudessa. Menetelmää Aaltonen hyödynsi valmistaessaan laboratoriokäyttöön kysyttyä plutoniumin isotooppia (236 Pu) Åbo akademin syklotronilaboratoriossa.

Tutkijavierailulla Technische Hochschule Darmstadtissa Saksassa Aaltonen tutki uraanin isotooppisuhteita. Lukuvuodeksi 1974–75 hän sai opiskelustipendin Imperial Collegeen, Lontoossa. missä hän suoritti kurssin Advance Course in Nuclear Reactor Science and Engineering, jonka pohjalta hän laati uuden reaktorikemian opintojakson radiokemian opiskelijoille. Tämän jakson opetuksesta Aaltonen vastasi eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Radiokemistien järjestötoiminta oli lähellä Jorma Aaltosen sydäntä. 1960-luvun jälkipuoliskolla perustettiin radiokemian opiskelijoiden kilta, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin. Sittemmin hän toimi Suomen kemistiliiton radiokemistien jaoston puheenjohtajana 1974–1983.

Merkittävä osa Aaltosen toiminnassa Radiokemian laitoksessa olivat hänen johdollaan tehdyt laitosvierailut Yhdysvaltojen itä- ja länsirannikolle, Kiinaan, Japaniin, Venäjälle ja lukuisiin muihin Euroopan maihin.

Niinpä lähes jokainen radiokemisti osallistui aikanaan ainakin yhteen näistä Aaltosen johtamista laitosvierailuista.

Matkoilla oli suuri merkitys Suomessa alan kehitykselle. Vaikeistakin tilanteista selvittiin Jorma Aaltosen valoisan elämänasenteen ja huumorin ansiosta. Monet radiokemistipolvet muistavat kiitollisin mielin näitä matkoja.

Aaltosen kotoisia harrastuksia olivat mm. puutarhanhoito ja siiderin valmistus oman puutarhan omenista. Kemistinä häntä kiinnosti myös ruoanlaitto. Tosin alan ammattilainen, puoliso Inga arveli, että luova mielikuvitus keittiössä on tärkeämpää kuin tiedemiehen täsmällisyys.

Yhdessä Inga ja Jorma tunnettiin vieraanvaraisina ja vieraidensa viihtyvyydestä huolehtivina emäntänä ja isäntänä. Jorman takuuvarma joululahja ystäväpiirille oli pussillinen kokonaisia ohrasuurimoita Vääksyn Myllystä.

Eskolan ja Aaltosten perhepiirien nelikymmenvuotinen jouluperinne oli kokoontuminen jouluaattona seuraamaan joulurauhan julistusta Turusta ja sen jälkeen nauttimaan uunissa kypsennettyä ohrapuuroa. Jormalla oli taito luoda iloinen ja valoisa joulutunnelma

Laajan ystäväpiirin ohella jäävät Jormaa kaipaamaan puoliso Inga, tytär Kristiina ja tyttärenpoika Sebastian.

Timo Jaakkola
Kari Eskola

Jaakkola on radiokemian emeritusprofessori ja Eskola ydinfysiikan emeritusprofessori.

Muistojen arkistosta