Markku Halme

Toimittaja, näyttelijä s. 12.5.1962 k. 6.11.2015
Markku Halme
Markku Halme

Toimittaja ja näyttelijä Markku Halme kuoli sairauskohtaukseen 6. marraskuuta 2015 kotonaan Helsingissä. Hän oli syntynyt 12. toukokuuta 1962 Helsingissä.

Markku Halme muistetaan parhaiten 1980-luvun kotimaisista elokuvista. Hän näytteli miespääosaa Mikko Niskasen elokuvassa Mona ja palavan rakkauden aika vuonna 1983 ja Mika Kaurismäen elokuvassa Klaani: tarina Sammakoiden suvusta vuonna 1984.

Elokuvarooleihin Halme päätyi teatterin kautta. Hän opiskeli englantilaista filologiaa Helsingin yliopistossa ja näytteli Ylioppilasteatterin näytelmissä.

Halmeesta ei kuitenkaan tullut päätoimista näyttelijää eikä kieltenopettajaa, vaan rockista ja elokuvasta kirjoittava toimittaja. Hän kuului vuonna 1983 perustetun rocklehti Rumban alkuperäiseen tekijäjoukkoon ja kirjoitti lehteen tähän syksyyn asti. Halme toimi myös pitkään Sue-lehden avustajana.

Vuonna 2003 hän kirjoitti kirjan Rumba: 20 vuotta rockin takahuoneessa, ja viisi vuotta myöhemmin ilmestyi niin ikään Rumban juhlavuoden kunniaksi tehty Nisse M, jonka Halme koosti lehden kuuluisan juorupalstan kirjoitusten perusteella.

Markku Halme oli musiikkifani, joka kirjoitti usein artisteista ja levyistä, joihin hän oli ihastunut.

Toisin kuin monilla muilla, Halmeella innostuminen ja ihastuminen säilyi työnteon motiivina loppuun asti.

Innostuminen ja huoleton boheemihenkinen elämäntyyli teki vuosien mittaan Halmeesta rakastetun persoonan myös artistien silmissä.

Halme oli luova sanankäyttäjä. Hän kunnioitti suomen kielen sääntöjä, mutta leikitteli mielellään sanojen kaksoismerkityksillä ja lauseen sisäisillä riimeillä.

Vaikka Halmetta ei nuoruusvuosien jälkeen enää nähty pitkissä elokuvissa eikä muissa näkyvissä rooleissa, hän esiintyi harrastajateattereissa ja nuoremman polven elokuvantekijöiden lyhytelokuvissa.

Suomalaisessa rockjournalismissa Markku ”Matkis” Halme oli viimeisiä 1960-luvun alussa syntyneen punksukupolven kasvatteja, jotka jatkoivat työtä valtavirran ulkopuolella. Hän oli solidaarinen kollega ja työtoveri ja herkkä ja hauska mies.

Vuonna 2008 Halmetta haastateltiin Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen.

”En ole koskaan osannut valita elämässä suuntaa, vaan olen ollut tietoisena lastuna laineilla”, hän luonnehti itseään.

”Korkeintaan olen vain vaikuttanut siihen, mihin lastun silmät osoittaa.”

Ilkka Mattila
Kirjoittaja oli Markku Halmeen työtoveri vuosina 1987-1999.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta