Claire Aho

Valokuvaaja s. 2.11.1925 k. 29.11.2015
Claire Aho
Claire Aho

Suomalaisen valokuvauksen grand old lady Claire Aho kuoli sunnuntaina 29. marraskuuta 2015 kotonaan Tukholmassa sattuneessa tulipalossa. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. marraskuuta 1925, mutta edelleen täynnä elinvoimaa ja suunnitelmia.

”Äiti olisi halunnut elää 100-vuotiaaksi”, Claire Ahon poika Jussi Brofeldt sanoo.

Claire Aho kasvoi kuvien keskellä. Hän oli kirjailija Juhani Ahon ja taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin vanhimman pojan, valokuvaaja Heikki Ahon ja tämän liettualaissyntyisen Dinah-vaimon tytär. Heikki-isä antoi tyttärelleen kameran käteen jo lapsena, ja Venny-isoäiti opetti sommittelua. ”Kulttuurisuku oli pehmeä matto, jolla minä sitten pompin”, Claire Aho kuvaili taustaansa.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Tölö Svenska Samskolasta 1944 Aho tähtäsi aluksi toimittajan uralle ja lähti opiskelemaan Yhteiskunnalliseen korkeakouluun. Valokuvaus ja elokuvaus veivät kuitenkin voiton, kun hän alkoi työskennellä isänsä ja tämän velipuolen Björn Soldanin 1925 perustamassa Aho & Soldan -yhtiössä.

Claire Ahosta tuli isänsä yhtiökumppani 1946, kun Björn Soldan muutti Englantiin. Hän kehitti erityisesti värikuvatekniikkaa ja teki dokumenttielokuvia.

Aho & Soldanin toiminta loppui vuonna 1961 Heikki Ahon kuolemaan. Claire Aho jatkoi monipuolista valokuvaajan uraansa erityisesti muodin ja mainonnan parissa, kunnes 1974 jätti ammattimaisen valokuvauksen ja muutti Tukholmaan. Ruotsissa hän työskenteli muun muassa L. M. Ericssonilla, Nordiska Museetissa, Ruotsinsuomalaisten seurassa ja Hufvudstadsbladetin uutiskuvien toimittajana.

Claire Aho löysi uudelleen valokuvaamisen jäätyään eläkkeelle 1991. Samoihin aikoihin alkoi myös hänen vanhan tuotantonsa uusi nousu.

Yhä uudet sukupolvet ovat ihastuneet Ahon muoti-, mainos- ja tuotekuviin, jotka ilmestyivät aikoinaan muun muassa Eevassa, Me naisissa, Viikkosanomissa ja Hopeapeilissä.

Ahon kuvissa oli 1950-luvulla uudenlaista väriä ja huumoria. Viime vuosina kuvia on nähty useissa näyttelyissä, joista tärkeimpiä ovat olleet yksityisnäyttelyt Helsingin taidehallissa 2011 ja Lontoon Photographers’ Galleryssa 2013. Parhaillaan Ahon valokuvia on esillä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Claire Aho oli uskalias rämäpää, joka ei tyytynyt aikansa ahtaaseen naisen rooliin. Hän oli uranuurtaja naiskuvaajana Helsingin olympialaisissa 1952 ja dokumentoi Porkkalan palautusta 1955 salaa ilman virallisia lupia amerikkalaiselle Warner Pathé Newsille, jolle teki uutiselokuvia kymmenen vuoden ajan 1952–62.

Muodin ja mainosten parissa Aho tallensi sodanjälkeistä modernia Suomea. 1950-luvulla muotia hallitsivat vielä salonkiluomukset, mutta reipas marihenki oli jo tulossa. Koteihin kaupattiin radioita, jääkaappeja ja matkakirjoituskoneita.

Aho tallensi myös uuden nuorisokulttuurin ensi askeleita kuten farkkuja, vespoja ja Coca-Colaa. Hän kuvasi Fazerin karkkeja ensimmäisiin värillisiin ulkomainoksiin.

Yksi erityisen mieluinen kuvaustehtävä oli kööpenhaminalaisen kuvatoimiston kautta 1968 tullut tilaus kuvata omaa kotikaupunkiaan Helsinkiä. Kuvat esiteltiin Kielissä Saksassa yhdessä kolmea muuta pohjoismaista pääkaupunkia kuvaavien valokuvien kanssa.

”Kuvasin Helsinkiä kolme viikkoa joka minuutti”, Aho muisteli, kun nuo vuoden 1968 Helsinki-kuvat olivat esillä Helsingin Virka-galleriassa 2010, jolloin kuvista tehtiin myös kirja.

Helsinki oli Claire Aholle aina rakas kotikaupunki, vaikka hän asui yli 40 vuotta Tukholmassa. Hän on kertonut lähteneensä aikanaan Ruotsiin, kun työtilaisuudet Suomessa 1970-luvun politisoituneessa ilmapiirissä heikkenivät.

Kun Claire Aho täytti 80 vuotta, Kameraseuran galleriassa Helsingissä oli esillä hänen kuviaan teemalla ”Väriä väriä kaikkialla”. ”Värin taju on minulla synnynnäistä”, taiteilija kiteytti tuolloin.

Anu Uimonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta