Olli Saari

Toimittaja s. 25.2.1944 k. 18.10.2015
Olli Saari
Olli Saari

Yleisradion pitkäaikainen uutispäällikkö Olli Saari kuoli Noormarkun sairaalassa vaikeaan sairauteen 18. lokakuuta 2015. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 25. helmikuuta 1944 Pomarkussa.

Saari aloitti valtiotieteen opinnot Helsingin yliopistossa 1964 pääaineenaan sosiaalipolitiikka. Jo varhain herännyt yhteiskunnallinen kiinnostus jatkui opiskeluaikana, jolloin hän mm. kuului Keskustan opiskelijajärjestön Helsingin alueen hallitukseen ja Keskustalaisen uudistusliikkeen ”Ryhmä 70:n” johtoryhmään.

Yleisradioon Saari tuli ensimmäisen kerran toimittajaksi freelancerina 1972, jolloin hän vaikutti avustajakurssin jälkeen Uudenmaan alueradiossa ja Radion uutistoimituksessa. Tästä alkoi aina eläköitymiseen saakka kestänyt uskollinen ura Ylessä toimittajana, tuottajana ja uutispäällikkönä.

Jämäkästi artikuloiden ilmaistu Studiossa Olli Saari -esittely on varmasti jäänyt radiouutisten kuulijoille mieleen.

Paitsi uutisia lukevana radioäänenä, Saaren työnjälki tuntui lukemattomien Ylen ajankohtaisohjelmien taustalla. Radion uutistoimituksen ohella hän työskenteli ulkomaanpalvelussa, Uudenmaan alueradiossa sekä televisioon tehdyissä maakunnallisen Aluevartin ja valtakunnallisen Kotimaan katsauksen toimittajana. Hän oli näkyvä hahmo kunta- ja eduskuntavaalien toimittajana, juontajana ja koordinaattorina niin radion kuin tv:n tulospalveluissa 1974–2002.

Toimittajatyön ohella Saaren näkemyksiä ja yhteiskunnallisia havaintoja saatiin lukea myös kolumnien ja pakinoiden kautta: suurin osa omalla nimellä, osa nimimerkin ”Nösky” kautta. Kolumnistin ura sai alkunsa 1967 Lallissa sekä Politiikan Puntari -lehdessä.

Sittemmin kolumneja ja pakinoita julkaistiin Ylen aikaisen lauantaiohjelmassa, kulttuuri- ja taideohjelma Vitriinissä sekä Uudenmaan maakuntaradiossa. Eläkkeellä kolumneja syntyi Satakunnan Kansaan, Lalliin sekä Satakunnan Viikko -kaupunkilehteen.

Saari oli pidetty ja jämäkkä esimies, jolta löytyi vahvaa inhimillistä ymmärrystä työtovereilleen. Korkean työmoraalin omaava mies koki omimmaksi alueekseen nimenomaan radion suorat ajankohtaislähetykset sekä kolumnit.

Kristillisiä perusarvoja vahvasti kunnioittanut Saari oli suuri humoristi sekä kulttuurista laajasti nauttiva hahmo. Poikavuosien klarinetinsoittoharrastus jatkui käytännössä koko iän. Hän vaikutti aktiivisoittajana toimittajaorkesteri Djavos Heppesissä kolmella vuosikymmenellä. Saari oli ennakkoluuloton, aidosti uudesta kiinnostunut musiikin ystävä.

Olli Saari oli kaupunkilaistuttuaan vahvasti töölöläinen hahmo, joka nautti vanhojen korttelien hengestä ja pitkistä kävelylenkeistä. Hän jäi eläkkeelle Yleisradiosta 2003.

Paluu lapsuudenkotiin Pomarkkuun tapahtui 2005 Irma-vaimon kanssa. Idyllistä taloa he ehtivät asumisen ohella kunnostaa kymmenen vuoden ajan. Pomarkun talo ”Vanha-Markku” tunnettiinkin paikkana, jonne läheiset ja jazzvieraat olivat tervetulleita ja saivat kokea perinteistä satakuntalaista vieraanvaraisuutta.

Mikko Saari
Kirjoittaja on Olli Saaren poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta