Hannes Hynönen

Maanviljelijä, sotaveteraani s. 10.1.1913 k. 30.11.2015
Hannes Hynönen
Hannes Hynönen

”Minä en ollenkaan vieroksu ikää, kun on hyvässä kunnossa. Mielellään kuuntelen viisaampien juttuja. Olen kuin seitsemänvuotias poika ajatuksenjuoksultani”, sanoi sotaveteraani Hannes Hynönen viime vuonna Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottoa seuraavana päivänä.

Linnan juhlissa suomalaiset hurmannut mikkeliläinen 102-vuotias veteraani kuoli maanantaina 30. marraskuuta 2015. Samana päivänä, jolloin talvisota syttyi 76 vuotta sitten, ja Hannes Hynösenkin pitkä sotataival alkoi.

Hynösen kuolemasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Länsi-Savo.

Viime vuoden Linnan juhliin Hannes Hynönen sai kutsun tavattuaan presidentin puolison Jenni Haukion veteraanipäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Mikkelissä.

Hänestä tuli pian Linnan juhlien kirkkain tähti. Hänen elämäniloiset kommenttinsa ja useat käyntinsä Linnan tanssilattialla tekivät vaikutuksen suomalaisiin.

”Jos elän vanhaksi, niin tätä on mukava muistella”, Hynönen totesi tuolloin.

Hannes Hynönen syntyi 10. tammikuuta 1913 Joroisissa kymmenlapsiseen torppariperheeseen vaatimattomiin oloihin. Hän pärjäsi koulussa hyvin, mutta köyhyyden takia hänellä ei ollut mahdollisuuksia jatko-opintoihin.

Kansakoulun käytyään hän piti kylän lapsille yhteiskunnallista opintokerhoa. Hän myös harrasti teatteria.

Talvisodan alkaessa 26-vuotias Hynönenkin joutui rintamalle. Hän muisteli, kuinka sodan alkupäivinä taisteluissa palamaan syttynyt talo järkytti häntä.

”Se näky sattui herkkään mieleen. Silloin puhuttelin vartiopaikalla itseäni ja sanoin, että on otettava ihan erilainen asenne.”

Hynönen selvisi sodista. Hän avioitui Toini Pöntisen kanssa ja elätti seitsemänlapsisen perheensä maanviljelijänä Mikkelin Vatilassa.

Nyt Hynösen jälkipolvet ovat karttuneet 12 lastenlapsella ja kuudella lastenlastenlapsella.

Viitisen vuotta sitten Hynönen jäi leskeksi 65 avioliittovuoden jälkeen. Puolison menetyksestä huolimatta hän säilytti valoisan asenteen elämään.

”Olen kouluttanut itseäni yksinoloon. Tunsin itseni täysin tyhjäksi ja arvottomaksi tynnyriksi, kunnes ymmärsin, että tynnyri on täynnä muistoja”, mies kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hynönen sai ihmiset hyvälle mielelle. Viime kesänä Mikkelin raveissa Hynönen kertoi seuraavansa innokkaasti raveja ja käyneensä aiemmin iltaraveissa aina tiistaisin.

”Nyt on vähentynyt. Onko tullut laiskuus”, Hynönen hauskuutti yleisöä.

Hannes Hynösen suku on pitkäikäistä. Hänen Hilja-sisarensa kuoli myös 102-vuotiaana, ja muutkin sisarukset yli 90-vuotiaina.

Korkeasta iästään huolimatta Hynönen pystyi asumaan omassa kodissaan aina viime viikkoihin saakka.

Hynösen pojan Pertti Hynösen mukaan hänen isänsä oli kiinnostunut maailman menosta viimeiseen asti.

”Hän katsoi televisiota, seurasi maailman tapahtumia ja niistä juteltiin. Sillä tavalla hän kaatui saappaat jalassa”, Pertti Hynönen kertoi HS:lle tiistaina.

”Isä ihmetteli tätä riitaisaa maailmaa ja sotia. Ja sitä, ettei asioista voida sopia.”

Poikansa mukaan Hannes Hynönen suhtautui saamiinsa huomionosoituksiin nöyrästi ja kiitollisena. Hän muistutti, että sodassa oli paljon miehiä, joilta meni nuoruus ja koko elämä pilalle.

Hynönen joutui sairaalaan marraskuun alkupuolella kaaduttuaan kotonaan. Siltä reissulta hän ei enää palannut kotiin, vaan nukkui pois rauhallisesti sairaalan aamukahvin jälkeen.

Poikansa mukaan Hynönen jaksoi pitää oman elämänasenteensa loppuun saakka.

”Sairaalassakin hän oli ihan pirteässä kunnossa. Vanha Hannes sieltä pilkisteli aina esiin”, Pertti Hynönen kertoo.

”Tuntemattoman sotilaan sanoin – aika velikulta.”

---

"Ei ilo tule itsestään, sitä pitää osata hieman kehrätä. Ilon lanka on aina myös omista käsistä kiinni."

Mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen (1913-2015) ilmestyi suomalaiseen mediaan juuri silloin, kun nykyistä lamaa elävä kansa hänenlaistaan hahmoa kipeimmin kaipasi.

Viime vuoden itsenäisyyden juhlavastaanoton myötä hänen elämäniloa leiskuvat sanansa ja sirkeä silmänpilkkeensä tavoittivat kerralla koko kansan.

Hannes Hynönen oli niitä harvinaisia ihmisiä, jotka saivat kuulijansa ja keskustelukumppaninsa ylittämään oman sydämensä keskiviivan. Hynösen sanoma suomalaisille oli muistutus siitä, että maailma kaikkine ongelmineen on lopulta huomattavasti parempi kuin se maailma, johon hän syntyi ja jossa hän ihmiselämää pitkään seurasi.

Hynönen korosti ihmisen omaa vastuuta tavalla, jonka poliittinen keskustelu oli unohtanut. Hän muistutti meitä jokaista vastuusta sekä omasta ja toistemme hyväntahtoisuudesta: siitä, että usko hyvän mahdollisuuteen ja parempaan tulevaisuuteen yhdessä tekemällä ei ole katteetonta.

Hynönen oli itse todistanut kansakunnan parhaat hetket, sotien jälkeisen jälleenrakennuksen saavutukset. Hänelle tuo aika oli myös henkisen selviytymisen ja saavuttamisen aikaa.

Hynösen kanssa käymissäni keskusteluissa hän muistutti usein, että meillä suomalaisilla oli tuolloin jotain paljon vahvempaa kuin materia.

"Silloin haluttiin antaa lapsille parempi tulevaisuus, mutta sillä ei ymmärretty helpompaa tulevaisuutta", Hannes totesi keskustellessamme.

Suomalaisessa nostalgiakertomuksessa Hynönen oli sotaveteraani, joka ei vedonnut kansallistunteeseen vaan inhimillisyyteen. Siinä missä kernaali Adolf Ehrnrooth puheenvuoroineen toimi aikoinaan katarsiksena suomettumisen ajan sotien tulkinnoista, Hannes Hynönen toi äänellään ja katseellaan muistutuksen siitä, että ihmisen ei pidä päästää irti uteliaisuudestaan.

Viimeisen matkapuhelimensa hän kävi ostamassa yli sadan vuoden iässä ja ilman toisten apua.

"Minä tiedän, miten ihminen tulee Suomessa kuuluisaksi. Pitää vain elää yli sata vuotta ja käydä Helsingissä", Hynösellä oli tapana naurahtaa, kun keskustelu kääntyi hänen kansansuosioonsa.

Hynönen ei julkisuudesta hätkähtänyt. Hän oli ehtinyt katsella maailmaa elämän laipiolta jo pitkään ja heräsi jokaiseen päivään oman kertomansa mukaan viimeisen päivän riemulla: "Tämäkin linnunlaulu - ajattele, että minä saan kokea sen."

Hannes Hynösen maailmankuvassa kristillisellä elämänkäsityksellä ja Jumalalla oli oma sijansa. Hynöselle Jumala ei kuitenkaan ollut tuputustavaraa.

"Olen joskus ajatellut, että ihminen, joka elää kuin suomenhevonen, elää itseään ja muita varten hyvän elämän. Suomenhevonen on luotettava: se ei säiky vähästä ja jaksaa aina uskoa siihen, että kun tämä työ on tehty, koittaa ansaittu levon hetki", Hynönen sanoi tavatessamme viime kesänä Mikkelissä St. Michel -raveissa.

"Hevonen kun osaisi puhua, niin kuulisimme vihdoinkin niitä todellisia viisauksia."

Minna Pölkki
Jussi Lähde

Muistojen arkistosta