Fatima Mernissi

Kirjailija k. 30.11.2015
Fatima Mernissi
Fatima Mernissi

Kansainvälisestikin arvostettu marokkolainen kirjailija, esseisti ja feministisosiologi Fatima Mernissi kuoli 30. marraskuuta 2015 kotikaupungissaan Rabatissa, Marokossa. Hän oli 75-vuotias.

Keskiluokkaiseen perheeseen Fèsissä 1940 syntynyt Mernissi oli islamilaisen feminismin uranuurtaja, joka edisti monia muslimimaailman ihmisoikeus- ja demokratiakysymyksiä.

Ranskaksi ja englanniksi kirjoittanut Mernissi laati toistakymmentä kirjaa sukupuoli-identiteetistä, yhteiskunnan sosiopoliittisista rakenteista ja naisen asemasta islamissa.

Kuuluisin on 25 kielelle käännetty Unelma vapaudesta (1994). Siinä hän fiktiota ja faktaa yhdistäen kuvasi lapsuuttaan kotihaaremissa eli eristetyssä suurperheessä, jossa miehillä oli vapauksia ja naisilla lähinnä rajoituksia.

Onnekseen Mernissi sai käydä lapsena koulua. Hän opiskeli sittemmin politiikan tutkimusta Mohammed V:n yliopistossa Rabatissa ja Sorbonnessa Pariisissa. Amerikkalaisessa Brandeis Universityssa syntyi sosiologian väitöskirja Beyond the Veil (1975), joka on alan klassikko.

Siinä Mernissi esitti, etteivät naisten vapauksien rajoitukset monissa muslimimaissa sovi yhteen islamin alkuperäisen sanoman kanssa. Hänen mukaansa myös ihanne passiivisista ja alistuvista naisista kuului myöhempien lain- ja uskonoppineiden linjauksiin, joilla haluttiin pönkittää patriarkaalisia rakenteita.

Vaikka Mernissin kaikkia kirjoja ei aina ollut myynnissä Marokossa, hän sai työskennellä rauhassa. Hän opetti sosiologiaa Mohammed V:n yliopistossa sekä teki tutkimuksia YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescolle ja työjärjestö Ilolle.

Espanjan Nobelina pidetyn Asturian ruhtinaan palkinnon hän sai 2003. Seuraavana vuonna hänelle myönnettiin Erasmus-palkinto islamin ja lännen dialogin edistämisestä.

Kun Arabian Business-lehti toissa vuonna listasi vaikutusvaltaisimmat naiset arabimaailmassa, Fatima Mernissi ylsi 15. sijalle.

Viime aikoina hän käsitteli etenkin sitä, miten internet ja satelliittikanavat muovasivat naiskuvaa muslimimaailmassa ja alustivat arabikevättä 2011.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta