Annariitta Minkkinen

Laulaja s. 23.1.1949 k. 23.10.2015
Annariitta Minkkinen
Annariitta Minkkinen

Laulaja Annariitta Minkkinen kuoli pitkällisen sairauden jälkeen 23. lokakuuta 2015 Turussa 66-vuotiaana. Hän oli syntynyt 23. tammikuuta 1949 Jyväskylässä.

Minkkinen muistetaan laulajana, jonka viidelle vuosikymmenelle ulottunut ura välitti kuulijoille voimaa, rakkautta ja toivoa. Minkkiselle tärkeää oli laulujen sisältö, viesti, niiden elämää välittävä rikkaus, ja tämän etsimisestä ja löytämisestä muodostui hänen elämäntyönsä.

Hän lauloi yleisölleen, usein työväenliikkeen tilaisuuksissa, ja tavoitti yleisönsä; Annariitta Minkkisen samettinen ääni syöpyi suomalaisten mieleen.

Minkkinen ehti julkaista kolme levyä, joista kaikista välittyy hänen etsimisensä ja uteliaisuutensa myös tekstisisältöjen suhteen. Ensimmäinen levy, vuonna 1975 julkaistu Ihmisten enemmistö piti sisällään laajan osion Nazim Hikmetin tekstejä Kaj Chydeniuksen säveltäminä.

Toinen levy Taas kukkii pellava 1980 koostui venäläisistä lauluista varta vasten Minkkiselle käännettyinä. Tuolla levyllä sai ensiesityksensä Iltalaulu, joka myöhemmin on kuultu monen artistin levyttämänä.

Kolmas levy on Yökiitäjä, Pekka Kejosen runoja Matti Rag Paanasen säveltäminä. Minkkisen monipuolisuudesta ja jatkuvasta etsimisestä ja löytämisestä kertovat myös hänen myöhemmät konserttiohjelmistonsa mm. Brechtin lauluista ja kreikkalaisista lauluista. Konserttien nimiä olivat Mitä aikaa on tämä, Millenium, sekä Rakkauslauluja ja lauluja rakkaudesta. Minkkinen teki myös yhteistyötä argentiinalaisten tangojen merkeissä Aurinkobaletin ja tanssiteatteri Erin kanssa.

Annariitta Minkkinen ehti tehdä merkittävän uran laulajana, monipuolisena tulkitsijana. Hän esiintyi paljon myös maailmalla, mm. Berliinissä ja Kuubassa, teki kiertueita Ruotsissa ja Venäjällä, palkittiin Sotsin kansainvälisillä laulufestivaaleilla. Minkkisen viimeinen taltioitu esitys on Jouko Aaltosen dokumentissa Kenen joukossa seisot.

Elämän syvä sävy oli se mitä Annariitta oli löytänyt lauluihinsa jo uransa alkuvaiheissa. ”Laulujen aiheet jakavat nuoren ihmisen ilon ja ikävän” totesi työväenmusiikin asiantuntija Ilpo Saunio Taas kukkii pellava -levyn yhteydessä.

Minkkinen jatkoi etsimistä läpi uransa ja elämänsä, mutta piti vahvasti kiinni siitä perustasta jonka oli laulajantyölleen löytänyt: ”Taide-elämyksien pitäisi kuulua jokapäiväiseen elämäämme kuten leipä ja voi; vasta silloin on elämä täyttä.”

Kari Levola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta