Ossian Wuorenheimo

Eversti s. 28.8.1918 k. 24.10.2015
Ossian Wuorenheimo
Ossian Wuorenheimo

Eversti Ossian Wuorenheimo kuoli 97 vuoden ikäisenä Helsingissä 24. lokakuuta 2015.

Hän oli syntynyt Jämsässä 28. elokuuta 1918.

Sotilaan ura oli Ossian Wuorenheimolle selvä valinta jo poikavuosista. Hän liittyi ikämiessuojeluskunnan poikakomppaniaan heti kun ikää oli tarpeeksi. Isä ja isoveli kuuluivat samaan suojeluskuntaan.

Äiti joutui välillä laittamaan kotiapulaisen valvomaan, ettei Ossian livahtanut koulumatkan varrella sijainneeseen suojeluskuntapiirin asekorjaamoon puuhaamaan koulunkäyntiin liittymättömiä asioita.

Kotimatkat olivat sitten eri asia.

Talvisodan loppuvaiheessa Ossian Wuorenheimo taisteli reservivänrikkinä Taipaleessa ja Vuosalmella Jalkaväkirykmentti 61:ssä.

Rauhan tultua hänet hyväksyttiin keväällä 1940 alkaneelle kadettikurssille, joka päättyi jo toukokuussa 1941. Lyhyen loman jälkeen edessä oli liikekannallepano.

Jatkosotaan hän osallistui Punamusta-rykmentissä, JR 4:ssä komppanianpäällikkönä. Kannaksen takaisinvaltauksen jälkeen rykmentti hyökkäsi syksyllä 1941 Maaselän suuntaan. Seuraavana keväänä JR 4 siirrettiin Syvärille.

Wuorenheimo kuului näihin ”Kolmen Kannaksen Koukkaajiin”. Syvärin eteläpuolella hän haavoittui jalkaan.

Toivuttuaan hänet lähetettiin Lapin sotaan.

Wuorenheimon mukaan se ei ollut varsinaista sotaa, vaan miinojen keskellä elämistä ja sotasaaliin keräämistä.

Wuorenheimo toimi 1940-ja 1950-lukujen vaihteessa Taistelukoulussa eversti Adolf Ehrnroothin alaisena jalkaväkitaktiikan opettajana.

Kapteenin tehtävästä ei puuttunut erikoisia piirteitä, sillä kaikki oppilaat olivat sodan käyneitä ja sotilasarvoltaan majurista everstiin. Sotakorkeakoulun kurssin hän suoritti vuosina 1953–55.

Everstiksi vuonna 1967 ylennetty Wuorenheimo toimi Dragsvikissa Nylands Brigadin komentajana vuosina 1967–69.

Hänen viimeinen palvelustehtävänsä oli Helsingin sotilaspiirin ja varuskunnan päällikkö, mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 1978.

Wuorenheimo oli käynnistämässä julkisuudelta salassa vuonna 1958 keskeisissä asemissa olleille reserviläisille liikekannallepanon joustavaan suorittamiseen tähtäävää koulutusta.

Hän seurasi sittemmin yhdistykseksi muodostuneiden Hermannien toimintaa vielä yli 90-vuotiaana.

Alaisilleen hänellä oli kirkas ohje: kello, laki ja ohjesääntö.

Kun on täsmällinen, ei riko lakia ja ottaa ohjesäännön huomioon, pärjää jo aika pitkälle.

Täsmällisen ja tiukan, mutta värikkään upseerin ulkokuoren takana oli lämmin, tunteva, huumorintajuinen ihminen, joka oli aidosti kiinnostunut työtovereittensa ja läheistensä hyvinvoinnista.

Ossian Wuorenheimo oli elinikäinen rotari.

Hän toimi myös sosiaalisessa avustusjärjestä Johanniittain Ritarikunnassa.

Suvun perintönä hän oli kiinnostunut pikkulasten hyvinvoinnista ja toimi Kotikallion säätiön sihteerinä ja rahastonhoitajana pitkään. Hän oli Suomen Ritarihuoneen johtokunnassa vuosina 1985–94.

Kari Selén
Heikki Hult

Kirjoittajista Selén on Wuorenheimon sisarenpoika ja Hult Wuorenheimon kollega.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta