Risto Harju

Arkkitehti s. 17.7.1929 k. 10.10.2015
Risto Harju
Risto Harju

ArkkitehtiRisto Harju kuoli 10. lokakuuta 2015 kotonaan Oulussa. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 17. heinäkuuta 1929 Oulussa.

Harju valmistui liikuntaneuvojaksi Suomen Urheiluopistosta Vierumäeltä 1949. Vuonna 1952 hän meni Haapaveden kunnan nuoriso-, raittius- ja liikunnanohjaajaksi ja työskenteli Haapaveden yhteiskoulun voimistelun-, urheilun- ja terveysopin- sekä piirustuksenopettajana vuoteen 1959 saakka.

Loukattuaan selkänsä telinevoimistelussa Harju aloitti arkkitehtiopinnot Oulun yliopistossa ja valmistui arkkitehdiksi 1965. Jo opiskeluaikana hän perusti arkkitehtitoimiston kahden opiskelijatoverinsa kanssa.

Oman Arkkitehtitoimisto Risto Harjun hän käynnisti 1966. Suunnittelutoiminnan ohessa Harju työskenteli yliopiston arkkitehtiosastolla talonrakennusopin ja arkkitehtuurin assistenttina lähes kymmenen vuoden ajan.

Arkkitehtitoimisto Risto Harju kasvoi 1970-luvulla Pohjois-Suomen suurimmaksi arkkitehtitoimistoksi, jossa työskenteli parhaimmillaan yli 20 henkilöä. Toiminta jatkui aktiivisena 1990-luvulle. Toimiston suunnittelemia kohteita oli yhteensä yli 1 000 eri puolilla Suomea, eniten Oulussa.

Tunnetuimpia töitä ovat muun muassa kutsukilpailuvoittona suunniteltu Oulun oikeus- ja poliisitalo, Ouluhalli, Raksilan uimahalli, Nallikarin rantapaviljonki, Rajakylän ala- ja yläaste, Keskustan palvelutalo ja Tuirankartano. Oulussa on myös useita hänen 1960–70-luvuilla suunnittelemiaan asuinrakennuksia.

Eniten kansainvälistä huomiota on saanut Harjun perheensä käyttöön suunnittelema, 1969 valmistunut huvila Hailuodossa. Sitä on esitelty useissa kansainvälisissä asumisen ja arkkitehtuurin lehdissä. Monet tunnetut pohjoissuomalaiset arkkitehdit ovat työskennelleet hänen toimistossaan uransa alkuaikana.

Tasavallan presidentti myönsi Harjulle Suomen Leijonan Ritarikunnan I luokan ritarimerkin Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ehdotuksesta vuonna 1992.

Liikunta ja urheilu sekä järjestötoiminta olivat tärkeä osa Harjun elämää. Nuoruudessaan hän oli taitava telinevoimistelija ja uimahyppääjä. Myöhemmin hän toimi entisen SVUL:n Oulun piirin voimistelujaoksen puheenjohtajana.

Oulun uimaseurassa Risto Harju oli mukana aktiivisesti yli kahden vuosikymmenen ajan ja oli pitkään Suomen Uimaliiton hallituksen jäsen. Golf-harrastuksen Harju aloitti 65-vuotiaana, mutta joutui selkähermon vaurioitumisen takia hän lopettamaan liikuntaharrastukset viimeisten elinvuosiensa aikana.

Risto Harju oli sosiaalinen ja seurallinen ihminen, jolla oli laaja ystävä- ja tuttavapiiri sekä työnsä että muun osallistumisensa kautta. Hän oli tarkka kuuntelija ja avarakatseinen asenteiltaan. Monet muistavat Harjun tunnelmalliset soittoesitykset huuliharpulla.

Jukka Harju
Pekka Harju

Kirjoittajat ovat Risto Harjun lapsia.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta