Leo Snellman

Varatuomari s. 19.1.1928 k. 9.11.2015
Leo Snellman
Leo Snellman

Varatuomari Leo Snellman (Virkkunen 1936–86) kuoli rauhassa 9. marraskuuta 2015 Heinolassa 87 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Helsingissä 19. tammikuuta 1928.

Avoin, sosiaalisesti lahjakas ja määrätietoinen Snellman valmistui lainopin kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1953. Hänen juurensa olivat Helsingin ympäristön tuolloin vielä maalaismaisilla asemaseuduilla – rautatievirkailija Åke-isän toimipaikoilla.

Snellman siirtyi 1960-luvulla sisäasiainministeriöön kansliapäällikkö Arno Hannuksen oppiin ja hoiti sivutoimisesti seutusuunnitteluliittojen yhteistoiminnan alkuvaiheita, kunnes uusi Seutusuunnittelun keskusliitto perustettiin 1967.

Snellman piti työstään kaavoitus- ja rakennusasiain neuvottelukunnan pääsihteerinä ja hoiti useita erityistehtäviä. TKK:ssa hän oli pitkään lainopin erityisopettajana. Yhdyskuntasuunnittelun seuran puheenjohtajuus laajensi hänen verkostoaan.

Hannuksen komitean suurkunta/seutukunta-ehdotusten jumiuduttua kaupunginjohtajat esittivät 1970 Teuvo Auran johdolla vapaaehtoisen Pääkaupunkiseudun yhteistyötoimikunnan (YTT) perustamista. Hätävarana se hyväksyttiin kunnissa saman tien. Snellman valittiin yhteistyöjohtajaksi 1971.

Yhteistyöjohtajan päähaasteet olivat luottamuksen rakentaminen ja yhteistyön oikeudellisen aseman vahvistaminen. Laivaseminaari 1972 kokosi päättäjät yhteen. Hannus otti vastuun YTV-lain valmistelusta YTT:n johdon kanssa. Lakisääteinen yhteistyövaltuuskunta (YTV) syntyi, mutta ohjattiin sivuraiteelle. YTV sai selvittää, tutkia ja puuhastella, mutta ei päättää. Teuvo Auran johtama hallitus ja YTV:n johto turhautuivat. Yksi lause YTV-laissa esti toimintakelpoisen suoritusorganisaation, ja sen muuttaminen vaati kolme vuotta.

Vuonna 1977 solmu avattiin. Joukkoliikenne ja jätehuolto nousivat YTV:n keskiöön. Jätehuolto käynnistyi lopulta 1983. Uusi YTV-laki säädettiin 1985, jonka jälkeen vastuu joukkoliikenteestä siirtyi YTV:lle seuraavana vuotena, ja YTV muuttui yhteistyöfoorumista suoritusorganisaatioksi. Leo Snellmanin urakka oli tehty. Vastuut vaihtuivat. Alkoi uusi aika, joka päättyi, kun 2009 YTV:n organisaatio hajautui.

Kun Snellman jäi YTV:stä eläkkeelle 1985, hän vaihtoi Virkkusen sukunimen takaisin Snellmaniksi, hakeutui Heinolan ja Joutsan suuntaan asumaan, Helsinkiä tai moninaista ystäväpiiriään unohtamatta.

Snellman oli energinen ihminen ja luotettava ystävä. Hänessä oli tarvittaessa myös tyyliä. Hänen asemansa YTV:n johdossa oli vankka. Snellman oli kaukonäköinen, mutta muutos ja päätöksenteko kulkivat eri tahtia. Suuret hankkeet toteutuivat viiveellä. Valitettavasti kuntien perusasenteet ovat pitkälti ennallaan koko metropolin osalta. Leo Snellman olisi ansainnut kunnon tunnustuksen.

Snellmanin harrastukset olivat näyttäviä ja monipuolisia. Maratonjuoksut ja Sulkavan soudut olivat hänen mittareinaan. Kaksi komeaa hartiapankkitaloa Kauniaisissa ja monet hankkeet Joutsassa muistuttavat hänen käden taidoistaan. Perhe ja huolenpito olivat näissä keskeisissä osissa.

Erityisen rakkaita hänelle olivat Snellmanien sukututkimus ja isän perintönä rautatiet. Veljensä Mikko kertoo kättänsä heiluttavasta Leosta –”hei tulen käymään junien välissä.” Jokaisella meistä on asemamme.

Jussi-Pekka Alanen
Heikki Salo
Juha Talvitie

Kirjoittajat ovat Leo Snellmanin työtovereita ja ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta