Aleksander Lindeberg

Kuvataiteilija s. 12.5.1917 k. 8.12.2015
Aleksander Lindeberg (1917–2015)
Aleksander Lindeberg (1917–2015)

KuvataiteilijaAleksander Lindeberg kuoli 98-vuotiaana Helsingissä 8. joulukuuta 2015. Hän oli syntynyt Donin Rostovissa 12. toukokuuta 1917.

Lindebergin taiteilijanurasta tuli pitkä ja monipuolinen. Hän oli tuottelias kuvittaja, julistetaiteilija ja muotokuvamaalari. Lisäksi hän suunnitteli lavastuksia ja puvustuksia.

Isä Magnus Lindeberg toimi lääkärinä Rostovissa. Sisällissodan riehuessa perhe päätti muuttaa Suomeen. Aleksander oli tuolloin 4-vuotias.

Vaikka isä oli Suomen kansalainen, Pietarin sotilaslääketieteellisessä akatemiassa suoritettu tutkinto ei oikeuttanutkaan toimimaan lääkärinä Suomessa. Silloin Lindebergit lähtivät Suomesta aluksi Saksaan, mistä muuttivat myöhemmin Viroon.

Kun isä sai 1930-luvulla Suomessa lääkärinoikeudet, perhe asettui Viipuriin, jossa poika kävi koulunsa loppuun.

Aleksander Lindebergin taiteelliset taipumukset huomattiin jo varhain. Hän aloitti taideopinnot Ateneumissa, mistä siirtyi pian Tallinnan Kunstikooliin. Talvisota katkaisi kuitenkin opinnot. Jatkosodan aikana hän kuului monen muun taiteilijan tavoin TK-piirtäjiin. Hänen tyylinsä oli realistista ja tarkkaa, repäiseväksikin luonnehdittua. Lindeberg oli arvostetuimpia ja tuotteliaimpia rintamapiirtäjiä.

Sotien jälkeen Lindeberg kuvitti satuja ja kaunokirjallisuutta, toimi Ruotsissa Bonnierin viikkolehtikuvittajana, työskenteli Mainos Taucherilla ja piirsi julisteita muun muassa Fazerille. 1960-luvulta lähtien hän keskittyi muotokuviin, joita hän teki yli sata eri yhteisöille ja yrityksille. Pitkillä matkoilla syntyi kuvia maisemista ja Lapissa mm. saamelaisista. Sarja venäläisaiheisia fantasiamuotokuvia kertoo taiteilijan kiinnostuksesta historiaan, erityisesti pukuhistoriaan.

Satukuvittajana Lindebergin läpimurto Suomessa oli kuvitus Yrjö Kokon sadun Pessi ja Illusia lastenpainokseen (1964). Maaginen vaikutelma syntyy kulmikkaista, litteiltä näyttävistä henkilöistä ja taitavasta peitevärin käytöstä. Persoonallisella tyylillään hän loi myös Iloiset aapiskuvat (1965) ja kuvitti Martti Haavion suorasanaisesti kertomat Kalevalan tarinat (1966).

Kalevalan tarinoiden jälkeen Lindebergin satukuvitusten julkaisemisessa Suomessa oli pitkä tauko. Hän teki kuvituksia pöytälaatikkoon tai julkaisi niitä ulkomailla. Muun muassa Venäläisiä kansansatuja ilmestyi englanniksi jo 1967, mutta suomeksi vasta 2008.

Aikuisille suunnattu lyijykynäkuvitus Gogolin Nenään (1980, ilmestynyt 2007) on oivallinen näyte Lindebergin visuaalisesta ja groteskista huumorista.

Aleksander Lindeberg sai Rudolf Koivu -palkinnon kaksi kertaa: Iloisista aapiskuvista ja Grimmin satujen kuvituksesta. Kuvittajat ry myönsi vuonna 2005 hänelle Kieku-palkinnon merkittävästä elämäntyöstä kuvittajana.

Sisko Ylimartimo
Kirjoittaja on taidehistorioitsija, joka tutkii Aleksander Lindebergin taidetta.

Muistojen arkistosta