Benedict Anderson

Professori s. 26.8.1936 k. 13.12.2015
Benedict Anderson
Benedict Anderson

Tunnettu nationalismin tutkija, professori Benedict Anderson kuoli 79-vuotiaana äkilliseen sairaskohtaukseen 13. joulukuuta 2015 Batussa, Indonesian Itä-Jaavassa. Hän oli syntynyt 26. elokuuta 1936 Kunmingissa Kiinassa.

Andersonin äiti oli britti ja isä irlantilainen tullimies, joka 1930-luvulla työskenteli Kiinassa Iso-Britannian tullilaitoksen palveluksessa. Vuonna 1941 perhe siirtyi Kaliforniaan.

Anderson väitteli tohtoriksi Pohjois-Amerikassa Cornellin yliopistossa 1967. Hän kävi 1960-luvulla Indonesiassa paneutumassa poliittiseen liikehdintään. Hän julkaisi 1965 tutkimuksia sotilasvallankaappauksen syistä, ja pian kenraali Suharton hallinto karkotti hänet. Porttikielto Indonesiaan jatkui vuoteen 1998.

Thaimaa-vaiheen jälkeen Anderson palasi Cornelliin.

Hän vaikutti yliopiston eri viroissa, kuten kansainvälisen politiikan professorina ja Indonesian tutkimusohjelman johtajana. Merkittävän osan elämätyöstään Anderson teki Kaakkois-Aasian yhteiskuntien ja kulttuurin tutkijana.

Andersonilla oli laaja kielitaito. Keskeisten eurooppalaisten kielten ohella hän puhui sujuvasti indonesiaa, jaavaa, tagalogia ja thainkieltä.

Anderson nousi maailmanmaineeseen vuonna 1983 kirjallaan Kuvitellut yhteisöt: Nationalismin alkuperän ja leviämisen tarkastelua. Toisin kuin monet aikalaiskollegat, Anderson tarttui nationalismiin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, kysyen tähdellisesti: mikä pitää nationalistisen ajattelun elossa? Miksi kansakunta-ajattelu ei murene, kuten monet intellektuellit olivat toivoneet ja ennustaneet?

Andersonin nationalismin teoria perustuu pohdinnoille tunteen merkityksestä – uskontojen rapautuminen pohjusti kansakunta-ajattelua. Hän näki nationalismin yhteisöllisyyttä kasvattavana tunnevoimana, jonka avulla luotiin kulttuuria ja taidetta, musiikkia ja kirjallisuutta.

Moderni aikakäsitys, koulujärjestelmän ja painotuotteiden kehittyminen vaikuttivat nationalismin leviämiseen. Eurooppa-keskeisyyden sijaan Andersson korosti nationalismin amerikkalaisuutta – alustan loivat pohjois- ja eteläamerikkalaiset modernit valtiot 1700- ja 1800-luvun taitteessa. Amerikka osoitti nationalismin poliittisen tunnevoiman. Aatteen leviämiselle oli luotu perusta.

Nationalismin tutkijoiden on ollut vaikea määritellä Andersonin ”oma kansakunta”. Hänessä yhdistyi Brittiläisen imperiumin monikulttuurinen traditio aitoon maailmankansalaisuuteen. Sukutausta johdatti Andersonin ainakin osittain ymmärtämään irlantilaista nationalismia, mutta Aasian kokemus avasi silmät globaalin maailman haasteisiin.

Andersonin nuorempi veli, tunnettu historiantutkija Perry Anderson analysoi myöhemmin, että isän antama kokemus siirtomaavallan korruption vastaisesta taistelusta jätti jäljen lapsiin. Benedict radikalisoitui Cambridgessa Suezin kriisin aikaan 1956 huomatessaan seisovansa mielenosoituksessa yhdessä muiden ”anti-imperialististen” ylioppilaiden kanssa; useat heistä olivat syntyneet siirtomaissa.

Voimakkain tunneside Benedict Andersonilla oli siihen maahan, jossa hän menehtyi eli Indonesiaan.

Laura Kolbe
Kirjoittaja on Euroopan historian professori Helsingin yliopistossa.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta