Juha Kainulainen

Kenraaliluutnantti s. 18.6.1940 k. 26.11.2015
Juha Kainulainen
Juha Kainulainen

KenraaliluutnanttiJuha Kainulainen kuoli Kaunialan sairaalassa 26. marraskuuta 2015. Kuollessaan hän oli 75-vuotias. Hän oli syntynyt Turussa 18. kesäkuuta 1940.

Kainulainen kävi koulua Turussa ja kirjoitti ylioppilaaksi Turun Klassillisesta Lyseosta vuonna 1959. Toisen polven upseerina hän suoritti kadettikoulun vuosina 1960–62 ja valmistui tykistöupseeriksi Jääkäripatteristoon Hämeenlinnaan.

Upseerin uralle hänet johti omien sanojensa mukaan kutsumus, joka oli isän ja esi-isien perintöä.

Joukko-osastovaiheen jälkeen oli vuorossa opiskelu Sotakorkeakoulun teknisellä opintosuunnalla vuosina 1968–71. Seuraavana olivat tehtävät Tykistökoulussa, Koeampumalaitoksessa ja Puolustusvoimien ATK-laitoksessa. Pääesikunnassa Juha Kainulainen palveli 1985–88 ja 1991–2000. Hän toimi suunnitteluosaston päällikkönä, sotavarustepäällikkönä ja maavoimapäällikkönä.

Karjalan Tykistörykmentin komentajana Juha Kainulainen toimi 1988–89 ja SKK:n yleisesikuntaupseerikurssin johtajana 1989–91.

Kenraalimajuriksi hänet ylennettiin vuonna 1993 ja kenraaliluutnantiksi vuonna 1997.

Kainulainen oli lahjakas upseeri, joka monipuolisen uransa eri vaiheissa osoitti kykynsä ylimmän johdon tehtäviin. Hän menestyi erinomaisesti kaikilla kursseilla ja oli aina yksi parhaista.

Kainulaisen ura huipentui maavoimapäällikkönä 1996–2000. Tässä tehtävässä hän kantoi vastuun puolustushaaran kehittämisestä eräänä painopistealueena maavoimien valmiusyhtymät: niiden tulivoiman, liikkuvuuden, tiedustelukyvyn ja panssari- sekä ilmatorjunnan parantaminen.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla saivat alkunsa monet panssarivaunujen, panssariajoneuvojen, ampumatarvikkeiden ja aseiden, ohjusten, maavoimien helikoptereiden ja lennokkien hankinnat, jotka toteutuessaan edelleen lisäävät puolustusvoimiemme suorituskykyä.

Kainulaisen palvelusvuodet olivat suuren muutoksen aikaa. Sotien ajalta peräisin ollut puolustusmateriaali korvattiin uudemmalla. Hevosvetoinen tykistö jäi historiaan, uutta kalustoa hankittiin ja alkoi siirtyminen rakettitykistön aikaan.

Kainulainen oli esimerkillinen sotilas, upseeri ja johtaja, jota arvostivat esimiehet, alaiset ja työtoverit. Hän osallistui luottamustehtäviin ja maanpuolustusta lähellä olevien järjestöjen toimintaan. Hän oli Suomen Sotatieteellisen seuran ja Patria Lapua Oy:n hallituksen jäsen.

Juha Kainulainen osallistui aktiivisesti oman kadettikurssinsa ja RUK-kurssin 102. toimintaan vuosien ajan ja toimi kurssitoimikunnan puheenjohtajana. Hän oli Suomen Moottoriveneklubin jäsen ja toimi klubin kommodorina vuosina 1988–94.

Upseeritoverit muistavat Juhan ennen kaikkea aina rehtinä, sanavalmiina ja huumorintajuisena tykkimiehenä. Kenttätykistön perinnejaos nelivaljakon vetämänä saattoi hänet reserviin kunnialaukausten kera Tähtitornin mäellä vuonna 2000.

Kainulainen oli innokas matkapurjehtija. Rakkaus suomalaiseen luontoon, mereen ja saaristoon oli saatu kodin perintönä rannikkotykistön linnakkeilta ja Turun saaristosta.

Purjehdus oli Juhan perheen yhteinen harrastus. Pojat olivat mukana pienestä pitäen pitkillä purjehdusretkillä, ja he jatkavat nyt purjehdusta uusilla miehistöillä omien perheidensä kanssa.

Perhe ja puolisonsa Leenan tuki olivat Juhalle tärkeitä. Leenan sairastuttua Juha teki kaikkensa tukien ja hoitaen häntä.

Ansioistaan isänmaan hyväksi tehdystä työstä kenraaliluutnantti Juha Kainulainen palkittiin korkeilla ansio- ja kunniamerkeillä.

Pasi Raittila
Kyösti Kosonen

Kirjoittajat ovat Juha Kainulaisen palvelustovereita ja kurssiveljiä 47. kadettikurssilta.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta