Ian Fraser “Lemmy” Kilmister

Laulaja-basisti s. 24.12.1945 k. 28.12.2015
Ian Fraser "Lemmy" Kilmister
Ian Fraser "Lemmy" Kilmister

Motörhead-yhtyeen keulakuva, laulaja-basisti Ian Fraser ”Lemmy” Kilmisterkuoli kotonaan Los Angelesissa 28. joulukuuta 2015. Kilmister oli syntynyt Englannin Stoke-on-Trentissä 24. joulukuuta 1945, ja hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Motörheadin julkaiseman tiedotteen mukaan Lemmy Kilmisterillä oli todettu syöpä vain kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa. Terveysongelmat olivat vaivanneet Kilmisteriä jo pitkään, sillä kuluneen vuoden aikana yhtye joutui perumaan useita konsertteja hänen sairastelunsa takia.

Lemmy Kilmister kuoli lopulta nopeasti ja buutsit jalassa. Hän ei jäänyt koskaan eläkkeelle, vaan jatkoi Motörheadin keulakuvana viimeiseen elinpäiväänsä saakka.

Vain kolmisen viikkoa sitten Lemmy Kilmister nousi Helsingin jäähallin lavalle Motörheadin kanssa. Kukaan ei tuolloin tiennyt, että kyseessä olisi yhtyeen kaikkien aikojen kolmanneksi viimeinen keikka. Kiertueen oli tarkoitus jatkua pian vuodenvaihteen jälkeen yhtyeen kotimaassa Britanniassa.

Lemmy Kilmister poistui rivistä rock’n’roll-ikonina, joka ei koskaan antanut periksi.

”Jos olet mielestäsi liian vanha rokkaamaan, sitten olet”, hän on kuuluisasti todennut. Omalta osaltaan hän osoitti, että rock’n’rollia voi soittaa niin kauan kuin henki pihisee.

Vaikka kasvot kapenivat loppua kohden, Lemmy Kilmister piti kiinni tyylistään: naamaa koristivat samat muhkeat viikset vuosikymmenestä toiseen ja päällensä hän puki vain mustaa. Konserteissa hän nosti päänsä uhmakkaasti takakenoon kurotellessaan liian korkealle aseteltua mikrofonia. Bassoaan hän kuritti aina yhtä vimmaisesti ja säälimättä.

Faneilleen Lemmy Kilmister edusti pysyvyyttä. Rockbändejä tulee ja menee, mutta ainakin yhteen voi luottaa: Lemmy Kilmister ei pettänyt koskaan.

Kilmisterin ura käynnistyi jo 1960-luvulla, jolloin hän soitti muun muassa Rockin’ Vickersin ja Sam Gopalin riveissä.

Menestyksestä hän sai esimakua liityttyään psykedeeliseen Hawkwind-yhtyeeseen vuonna 1972. Kilmister lauloi yhtyeen suurimman hitin Silver Machine, joka nousi Britannian listakolmoseksi. Vain kolme vuotta myöhemmin Kilmister erotettiin Hawkwindista, mikä toimi lähtölaukauksena Motörheadille.

Motörheadin kultakausi osui 1970- ja 1980-lukujen taitteeseen, jolloin mukana olivat myös rumpali Phil Taylor ja kitaristi Eddie Clarke. Kolmikko äänitti yhtyeen menestyneimmät levyt Overkill, Bomber, Ace of Spades, Iron Fist ja No Sleep ’til Hammersmith.

Kun Motörhead käynnisteli uraansa 1970-luvun lopulla, yhtye oli kehityksen kärjessä. Kuin vahingossa se tuli määritelleeksi suuntaviivat raskaan rockin uusille suuntauksille, kuten speed- ja thrashmetallille, jotka nousivat esiin seuraavalla vuosikymmenellä.

Motörhead itse säilyi aina kaikkien lajityyppien ulkopuolella. Yhtyeen nousu osui samaan aikaan brittiläisen hevin läpimurron kanssa, mutta vaikutus ulottui paljon laajemmalle. Motörheadistä pitivät hevarit, punkit, hipit ja hämyt. Se löysi uusia kuulijoita sukupolvesta toiseen.

Suomessa Motörhead esiintyi kymmeniä kertoja 1970-luvun lopulta lähtien, ja yhtyeellä oli täällä vankka kannattajakunta. Yhtyeen levy Bad Magic nousi Suomessa listaykköseksi syyskuussa. Viimeisen keikan Motörhead teki Suomessa itsenäisyyspäivänä.

Kilmister oli sitä sukupolvea, joka ehti nähdä rock’n’rollin synnyn 1950-luvulla. Hän oli paraatipaikalla roudarina, kun Jimi Hendrix nousi kuuluisuuteen Lontoon klubeissa 1960-luvun lopulla. Kaiken kokemansa hän onnistui siivilöimään omaan yhtyeeseensä.

Pohjimmiltaan Motörhead oli alkukantainen rock’n’roll-yhtye, joka vain soitti nopeammin ja kovaäänisemmin kuin kukaan edeltäjänsä. Se oli samaan tapaan klassinen rockyhtye kuin esimerkiksi AC/DC tai Ramones: yhtye löysi oman tavan soittaa rockia eikä koskaan suuremmin lipsunut siitä.

Lemmy Kilmisterin kuolema merkitsee väistämättä myös Motörheadin 40 vuotta jatkuneen uran päättymistä. Viime vuosikymmeninä hän oli yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen, ja ilman häntä yhtyettä ei voi edes kuvitella.

Jarkko Jokelainen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta