Kaarle Salmivuori

Kaupunkineuvos s. 28.12.1929 k. 26.11.2015
Kaarle Salmivuori
Kaarle Salmivuori

Kaupunkineuvos Kaarle (Kalle) Salmivuori menehtyi vaikeaan sairauteen 26. marraskuuta 2015 Hyvinkään sairaalassa. Hän oli syntynyt 28. joulukuuta 1929 Ruskealassa. Salmivuori oli kuollessaan 85-vuotias.

Salmivuori valmistui kansakoulunopettajaksi 1953 Helsingin opettajakorkeakoulusta. Merkonomin tutkinnon hän suoritti 1964 Suomen liikemiesten kauppaopistossa.

Salmivuori toimi kansakoulunopettajana Järvenpäässä 1953–73. Uran alkuaikoihin osui tilanne, jossa hän joutui vastakkain koulun johtokunnan kanssa ehdotettuaan, että oppilaille hankitaan kunnon ruokailuvälineet. Johtokunta tyrmäsi ehdotuksen, mutta Salmivuori uhmasi päätöstä ja hankki välineet kuitenkin. Salmivuori ei saanut nuhteita, mutta ”takanapäin kuitenkin kuulemma muristiin, että opettajahan taitaa olla kommunisti, kun on noin kapinallinen”, muisteli hän itse tapahtunutta.

Ei tullut Kaarle Salmivuoresta kommunistia – ei sinne päinkään – mutta vakaumuksellinen heikompiosaisten puolustaja kylläkin. Tämä vei hänet mukaan politiikkaan. Salmivuori liittyi Sdp:hen 1956. Siihen aikaan ei demareissa paljon opettajia ollut, ja Salmivuori saikin välistä kuulla työväentalolla, että ”kaiken maailman rusettikaulat ne tänne tulee huseeraamaan”.

Salmivuori ”huseerasi” sen verran aktiivisesti, että hänet valittiin kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen varsin pian. Kansanedustajana hän oli 1970–75 kuuluen mm. kulkulaitos- sekä laki- ja talousvaliokuntiin.

Järvenpään kaupunginjohtajaksi Salmivuori valittiin 1973 ja hän hoiti tätä tehtävää tarmokkaasti eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 1992 saakka. Salmivuoren aika oli Järvenpään historian voimakkainta kasvun ja kehityksen kautta. Hänen aikanaan rakennettiin mm. Järvenpää-talo, uusi kirjasto, uusi kaupungintalo, vanhainkoti sekä lukuisia kouluja, päiväkoteja ja palvelutaloja. Suurten rakennushankkeiden johdosta sanottiinkin tuolloin, että nostokurki on Järvenpää yleisin lintu.

Salmivuoren ansioksi voidaan laskea myös valtion virastokeskuksen ja käräjäoikeuden kuin myös lukuisten suurten sekä pk-yritysten saaminen paikkakunnalle. Dynaamisella johtamisellaan hän piti pyörät pyörimässä.

Salmivuori oli ihmisenä avarakatseinen ja näki, että oman pihapiirin ulkopuolellakin on elämää. Niinpä hän kehitti aktiivisesti myös ystävyyskuntatoimintaa, jonka seurauksena monet järvenpääläiset ovat päässeet tutustumaan siihen, miten muualla asioita hoidetaan. Hänen aikanaan avattiin suhteet mm. Pasadenaan Yhdysvaltoihin, Vaciin Unkariin sekä Viron Jogevaan. Salmivuori kutsuttiin Vacin kunniakansalaiseksi 1993.

Salmivuori oli myös presidentin valitsijamiehenä 1982 ja Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja 1993–96. Kaupunkineuvoksen arvonimi hänelle myönnettiin 1990.

Kaarle Salmivuori oli voimakastahtoinen ja aikaansaava yhteiskunnallinen vaikuttaja. Poliittisen ulkokuoren alla sykki hellä, lämmin ja ymmärtäväinen sydän, josta aina riitti energiaa myötäelämiseen.

Ari Åberg
Kirjoittaja on Kaarle Salmivuoren pitkäaikainen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta