Paul Bley

Pianisti, säveltäjä s. 10.11.1932 k. 3.1.2016
Paul Bley
Paul Bley

Kuudella vuosikymmenellä levyttänyt jazzpianisti ja säveltäjä Paul Bley kuoli 3. tammikuuta 2016 talvikodissaan Yhdysvaltain Floridassa 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kanadan Montrealissa 10. marraskuuta 1932, mutta asui suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa, pääosin New Yorkin osavaltiossa.

Perheen välittämien tietojen mukaan Bley kuunteli viimeisinä hetkinään albumia Memoirs (1990), jonka oli tehnyt kahden aiemmin edesmenneen merkittävän aikalaisensa, basisti Charlie Hadenin ja rumpali Paul Motianin kanssa.

Muisteleminen ja menneiden kultaaminen eivät kuuluneet kuitenkaan työteliään Bleyn maailmankuvaan. Päinvastoin hän korosti kaikissa vaiheissaan muutoksen, uusiutumisen ja yllätyksellisyyden merkitystä sekä vitsaili satiiriseen tapaansa, että ”harjoittelu tekee täydelliseksi, mutta epätäydellisyys on parempaa”.

Improvisointia painottaneella Bleyllä oli kaikki mahdollisuudet täydelliseksi pianistiksi myös perinteisemmässä mielessä, eivätkä hänen varhaiset vuotensa enteilleetkään myöhempiä.

Pianonsoittoa viisivuotiaasta opiskellut Bley paikkasi jo teininä kotikaupungissaan vaikuttanutta Oscar Petersonia ja sai säestää muun muassa alttosaksofonisti Charlie Parkeria. Lahjakas pianisti pääsi opiskelemaan 1950 New Yorkin arvostettuun Juillard-konservatorioon ja teki bebop-vaikutteisen ensilevyn 21-vuotiaana kahden tyylin pioneerin, basisti Charles Mingusin ja rumpali Art Blakeyn kanssa.

Oman kamarimusiikillisemman tyylinsä Bley löysi silti vasta vähitellen ja yhteistyössä muiden muusikkojen kanssa. Ensimmäisiä keskeisiä yhteistyökumppaneita oli ensimmäinen vaimo, pianisti ja säveltäjä Karen Borg, joka tuli tunnetuksi nimellä Carla Bley. Uusiutuneen, bebopista irtaantuneen Paul Bleyn varhaisimmat omat albumit Footloose! (1963) ja Barrage (1964), Closer (1966) koostuivat lähinnä Carla Bleyn pelkistetyistä sävellyksistä, joita Bley tulkitsi uransa loppuun.

Toinen keskeinen työtoveri oli toinen vaimo, Carla Bleyn lailla oman uransa myöhemmin luonut laulaja ja lauluntekijä Annette Peacock, jonka sävellyksiä Bley alkoi levyttää 1960-luvun puolivälissä. Vuosiin Peacockin kanssa ajoittui myös Bleyn sähköisin ja ehkä kokeellisin vaihe. Hän innostui markkinoille vasta tulleista syntetisaattoreista ja teki 1970-luvun vaihteen molemmin puolin muutaman elektroakustisen albumin.

Mutta varsinainen käännekohta oli Oslossa 1972 äänitetty ensimmäinen akustinen sooloalbumi Open, to love, jonka Bley teki sen tuottajan ja julkaisijan Manfred Eicherin aloitteesta. Verkkaisesta, aikaa ja tilaa venyttäneestä levystä kehkeytyikin yksi Eicherin johtaman saksalaisen ECM-yhtiön tyylillisistä suunnannäyttäjistä. Samalla se lujitti Bleyn asemaa huomattavana jazzpianistien pianistina, joka on vaikuttanut useaan muusikkojen sukupolveen.

Bley esiintyi 1970-luvulta lähtien yleensä joko yksin tai erilaisissa triomuodostelmissa, usein basistin ja rumpalin kanssa.

Omissa nimissään hän teki noin 120 albumia – omaa tilannettaan eräässä haastattelussa päivitellen: ”Minulla on vastuu olla toistamatta itseäni ja se on vuosi vuodelta vaikeampaa.”

Helsingissä Bley esiintyi ainakin 1974 ja 1990 – edellisellä kerralla sekä yksin että toisessa konsertissa basisti Arild Andersenin ja rumpali Edward Vesalan kanssa.

Harri Uusitorppa

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta