Alan Rickman

Näyttelijä s. 21.2.1946 k. 14.1.2016
Alan Rickman
Alan Rickman

Arvostettu brittiläinen näyttelijä Alan Rickman kuoli 69-vuotiaana sairaalassa Lontoossa 14. tammikuuta 2016. Hän sairasti syöpää. Hän oli syntynyt työläisperheeseen Lontoon lähellä Actonissa 21. helmikuuta 1946.

Kasvoiltaan kulmikas ja vähän arvoituksellinenkin näyttelijä oli teatterikoulu Royal Academy of Dramatic Artin kasvatti. Hän esiintyi vuosia teatterissa ja televisiossa ennen kansainvälistä läpimurtoaan elokuvassa Die Hard – vain kuolleen ruumiin yli (1988).

Siinä hän esitti pilvenpiirtäjän vallannutta rikollista, jonka hillitty määrätietoisuus, ilmeikäs ääni ja rauhallinen puhetapa viestivät hyytävästi hänen vaarallisuudestaan. Rickman jätti lähes varjoonsa Bruce Willisin, joka oli pääosassa.

Myöhemmin Rickman kiteytti sarkastisesti, mitä oli oppinut ensimmäisen täyspitkän elokuvansa kuvauksissa: ”Älä liiku, kun olet lähikuvassa.”

Korostetusti selkeän artikulointitapansa Rickman opetteli jo nuorena puhevikansa korjatakseen. Hän esiintyi noin 40 elokuvassa ja oli kysytty myös ääninäyttelijänä.

Roolissaan häijynoloisena velho-opettajana Severus Kalkaroksena Alan Rickmanista tuli tärkeä osa Harry Potter-elokuvien henkilögalleriaa.

”Hän oli suurenmoinen näyttelijä ja ihana ihminen”, kommentoi Potterin luonut kirjailija J.K. Rowling hänen kuolemaansa.

Useasti palkittu näyttelijä sai Bafta-palkinnon raivoisan energisestä sivuroolistaan Nottinghamin sheriffinä elokuvassa Robin Hood – varkaiden ruhtinas (1991). Pääosa televisiodraamassa Rasputin (1996) toi Kultaisen maapallon ja Emmyn.

Vaikka Rickman nähtiin romanttisissa ja koomisissakin elokuvissa, hän tulkitsi erityisen innoittuneesti moraalisesti häilyviä roolihahmoja. Tosin hän hylkäsi tarjouksen ryhtyä pääroistoksi elokuvaan 007 ja kultainen silmä (1995).

Yksityisyyttään julkisuudelta varjellut näyttelijä avioitui nuoruudenrakastettunsa Rima Hortonin kanssa 2012.

Alan Rickman nähdään postuumisti valkokankaalla vielä tänä vuonna elokuvassa Eye in the Sky, joka kertoo lennokkisodankäynnistä.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta