Aaro Kemppainen

Ekonomi s. 22.4.1948 k. 10.12.2015
Aaro Kemppainen
Aaro Kemppainen

Ekonomi, bibliofiili Aaro Kemppainen kuoli 67 vuoden ikäisenä 10. joulukuuta 2015 Pirkkalassa. Hän oli syntynyt 22 huhtikuuta 1948 Pirkkalassa.

Kemppainen eli koko ikänsä Pirkkalassa, vuodesta 1950 Haikassa samassa omakotitalossa. Hänet tunnettiin Aarona, opiskeluympäristössä Arskana ja myöhemmin keräilypiireissä Herra A:na

Kemppainen valmistui ekonomiksi 1970 Turun Kauppakorkeakoulusta. Ensimmäisen ja viimeisen työpaikkansa hän sai Veljekset Mattila Ky:stä Ylöjärvellä kirjanpitäjänä. Tämän yrityksen palveluksessa hän pysyi yli 36 vuotta, kunnes jäi eläkkeelle 58-vuotiaana.

Kemppainen oli luontaisesti lämminhenkinen, positiivinen mutta jääräpäinen. Usein hän siteerasi Arto Paasilinnan kirjaa Onnellinen mies. Tyypillistä hänelle oli muutosvastarintaisuus, talo pysyi entisellään ja mielimusiikki oli 50–60-lukuja, paitsi Juice Leskisen ja Junnu Vainion sanoitukset.

Kemppainen oli keräilijä ja säilyttäjä. Hänellä on tallella ja ehjänä kaksivuotiaana saatu peltinen leikkiauto ja lapsuuden Aku Ankka -lehdet. Talo pysyi ennallaan; keittiö, vessa, sauna ja tapetit ovat edelleen kaikki 50–60-luvulta.

Aaro Kemppainen oli kirjankeräilijänä valtakunnan eliittiä. Kaikki alkoi sarjakuvien keräilystä. Kun hän oli hankkinut vaikeimmin saatavat Ankat, hän siirtyi dekkareihin, sitten Waltarin tuotantoon ja myöhemmin suomenkieliseen vanhaan kirjallisuuteen. Vammalan Vanhan Kirjallisuuden päivillä hän kävi 28 kertaa ja sai antikvariaattikauppiaiden myöntämän Vuoden kirjatoukka -diplomin vuonna 1995.

Kirjojen keräily ei ollut hänelle itsetarkoitus. Kemppainen luki kirjanpitonsa mukaan noin 20 000 sivua kirjoja vuosittain. Louhenkadun kirjallisuuspiiri kokoontui kuukausittain. Etukäteen sovittu kirja luettiin ja reposteltiin yhdessä ja juotiin portviiniä aamuyöhön asti.

Aaro Kemppainen oli Haikan alueella aktiivinen. Hän oli tekemässä Haikan historiikkiä Haikka – Kartanon maista kotikyläksi sekä oli Pirkkalan Omakotiyhdistysten yhteistyötoimikunnassa (OKYT) Haikan edustajana ja selvitti Haikan lavan 60-vuotisjuhlaa varten kaikki esiintyjät ja orkesterit. Hän toimi Haikan Omakotiyhdistyksen kirjanpitäjänä useita vuosia.

Pekka Uotila
Kirjoittaja on Aaro Kemppaisen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta