Mikko Eronen

Toimittaja s. 29.9.1946 k. 4.1.2016
Mikko Eronen
Mikko Eronen

Ulkomaantoimittaja ja kirjeenvaihtaja Mikko Eronen kuoli Helsingissä 4. tammikuuta 2016 69-vuotiaana. Hän oli syntynyt 29. syyskuuta 1946 Porissa.

Eronen opiskeli ensin englannin kielen kääntäjäksi, mutta Sanomien toimittajakoulun kolmas vuosikurssi vei nuoren miehen Helsingin Sanomiin ja ulkomaanjournalismin pariin.

1970-luvun puolivälissä hän aloitti kirjeenvaihtajanuransa Tukholmassa. Kauteen mahtui tapahtumia Ruotsin demarivallan kukistumisesta kuninkaallisiin häihin.

Tukholmasta palattuaan Eronen toimi ulkomaantoimituksen apulaisuutispäällikkönä.

Pitkän linjan ulkomaantoimittaja koki monet maailman ja myös journalismin murrokset.

Juttukeikalla Unkarissa kommunistivallan viime aikoina hän totesi Budapestissa nuoremmalle kollegalle, että enää ei haluta pitkiä analyyseja. Journalismi oli jo muuttumassa.

Eronen pääsi vielä todistamaan paljon suurempia muutoksia HS:n kirjeenvaihtajana Moskovassa. Hän raportoi Brežnevin ajan pysähtyneisyydestä, kolmen neuvostojohtajan hautajaisista ja Gorbatšovin noususta valtaan.

Eronen matkusti selostamaan ensimmäisenä suomalaistoimittajana Tšernobylin ydinvoimaonnettomuuden tuhoja toukokuussa 1986.

Kollegiaalisuudesta kertoo se, että Yleltä lainaamalla minikameralla hän otti katastrofista ensimmäiset läntiset televisiokuvat.

Maakokemus ja kielitaito olivat hallussa, kun Mikko Eronen ryhtyi 1990-luvun alussa Yleisradion Venäjän pääkirjeenvaihtajaksi.

Samalla rauhallinen mies huomasi olevansa myrskyn keskellä kertomassa jättiläisvaltion hajoamisesta.

Häneltä suomalaiset saivat kuulla Gorbatšovin erosta ja Neuvostoliiton lakkauttamisesta jouluna 1991.

Yleisradion suorasukainen raportointi sai presidentti Mauno Koiviston ärtymään, minkä myös pääkirjeenvaihtajana työskennellyt Eronen sai tuta.

Kollegoiden silmissä oli epäoikeudenmukaista, että harkitseva ja tasapuolinen kirjeenvaihtaja joutui presidentin tulilinjalle ja sai vielä tämän muistelmissa osakseen aiheetonta arvostelua.

Työssään Eronen osoitti monipuolisuutensa ja malttinsa tiukoissakin tilanteissa, kun hän Moskovan lokakuun 1993 yhteenottojen aikaan kehotti kollegoita välttämään vaarallisia alueita.

Kotimaahan palattuaan Eronen työskenteli toimitussihteerinä ulkomaihin keskittyneessä ajankohtaisohjelmassa Atlaksessa, jonka kolmen sukupolven työryhmässä kokemuksen ääni oli arvossaan.

Hieman ennen eläkkeelle jäämistään Eronen menetti vaimonsa ja poikansa äidin Marja Haapion.

Perheenisänä Mikko oli lähimmäisistään huolehtiva ja tunnollinen, ja myös kummisetänä esimerkillinen.

Eroselta riitti aikaa harrastuksille. Nuorena aloitettu uintiharrastus ja pyöräily pysyivät kuvassa mukana. Käsistään taitavana hän rakenteli laivojen pienoismalleja ja oli myös jazz-miehiä – jo Moskovan-vuosina hän oli suomalaisten Mosso-orkesterin kantavia voimia.

Mikkoa jäävät kaipaamaan puoliso Leena Kekkonen ja Ohto-poika.

Tellervo Yrjämä-Rantinoja
Markus Lyra
Jyrki Saarikoski

Kirjoittajat ovat Mikko Eronsen ystäviä ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta