Eero Haahti

Professori s. 3.4.1931 k. 26.12.2015
Eero Haahti
Eero Haahti

Professori Eero Haahti kuoli 26. joulukuuta 2015 Helsingissä munuaissairauteen. Hän oli syntynyt Helsingissä 3. huhtikuuta 1931.

Haahti opiskeli lääketiedettä Helsingin ja Turun yliopistoissa, josta hän valmistui lisensiaatiksi 1957. Jo opiskeluaikana Haahti kiinnostui tutkimustyöstä.

Turun lääketieteellisen kemian laitoksella 1950-luvun loppupuoliskolla Haahti kiinnostui biologisten rakenteiden alayksiköistä ja menetelmistä ja laitteista, joilla näitä voitiin selvittää. Tutkimusryhmänsä kanssa hän kehitti alkuaskeleitaan ottavaan kaasukromatografiaan liittyvän havainnoitsija (detektori)-osan, joka merkitsi kansainvälistä läpimurtoa alalla.

Useista avautuneista mahdollisuuksista nuori tutkija valitsi työskentelyn Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin (NIH) laboratorioissa Bethesdassa ja myöhemmin Houstonissa. Tänä kautena syntyi suuri joukko julkaisuja, joukossa alansa klassikoita, ja niiden joukossa Haahden väitöskirja, jota hän puolusti Turussa 1961. Samana vuonna Haahti valmistui kliinisen kemian erikoislääkäriksi.

Kotiinpaluuta Turkuun ja menestyksekkään tutkimusryhmän perustamista sinne auttoi monivuotinen tutkimusrahoitus, jonka NIH myönsi Haahdelle työskentelyyn Suomessa.

1960-luvun alkupuoli vahvisti Haahden ja hänen tutkimusryhmänsä asemaa erityisesti menetelmä- ja laitekehityksessä, ja Haahti toimi professorin ja apulaisprofessorin tehtävissä Helsingin ja Turun yliopistoissa. Hänelle kertyivät vahvat yhteistyöverkot akateemisiin laitoksiin ja teollisuusyrityksiin.

Uransa loppupuolella Haahti työskenteli Helsingin yliopistollisen keskussairaalan laboratoriolääkärinä ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotantopäällikkönä.

Eero Haahti oli syvällinen musiikin osaaja ja edistäjä. Hänen tärkeimmät omat instrumenttinsa olivat viulu ja alttoviulu, joiden soittajana hän oli taitava.

Hän syventyi perusteellisesti orkesteri- ja kamarimusiikkiin sekä Mozartin oopperoihin ja solmi yhteyksiä niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin muusikoihin, joista useista syntyi pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Hänen ja Riitta-vaimon koti oli monien konserttien näyttämö ja muusikoiden kohtaamispaikka.

Haahti oli myös taitava harrastelijataidemaalari. Keskustelut hänen kanssaan synnyttivät vaikutelman, että hän näki taiteet, ennen kaikkea musiikin, koko inhimillisen kulttuurin, myös tieteen, käynnissä pitävänä voimana.

Eero Haahti koki poliittisen herätyksen 1980-luvulla, ja hänet valittiin vihreiden varakansanedustajaksi 1983. Hän toimi myös kaupunginvaltuutettuna Espoossa mutta erosi kesken kauden. Eronsa syynä Haahti piti valtuutetun vähäisiä vaikutusmahdollisuuksia ja poliittisen toiminnan hitautta.

Reijo Vihko
Kirjoittaja on Eero haahdin ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta