Ulf Söderblom

Kapellimestari s. 5.2.1930 k. 4.2.2016
Kapellimestari Ulf Söderblom (1930–2016).
Kapellimestari Ulf Söderblom (1930–2016).

Mies kansainvälisesti ylistetyn oopperabuumimme takana on poissa. Kapellimestari Ulf Söderblom kuoli kotonaan Helsingissä 4. helmikuuta 2016 lähes 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 5. helmikuuta 1930.

”Minulla on aina ollut tavattoman hyvä onni”, Söderblom korosti HS:lle 80-vuotishaastattelussa. Herrasmies jätti vaatimattomasti mainitsematta, että onnen edellytys oli sinnikäs ja johdonmukainen työnteko.

Söderblomperusti Turussa jo varhain kamarikuoron ja jatkoi Wienin musiikkiakatemiaan, jossa Zubin Mehtan ja Claudio Abbadon opettaja Hans Swarowsky avasi hänelle orkesteriteosten salat. Kotimainen läpimurto tapahtui 1950-luvulla heti Wienistä palattua.

Työmaaksi vakiintui Kansallisooppera, jossa hän toimi kapellimestarina, ylikapellimestarina ja välillä pääjohtajanakin.

Siinä sivussa hän ehti toimia välillä myös Helsingin kaupunginorkesterin toisena kapellimestarina ja käynnistää Lahden kaupunginorkesterin nousun.

Hän kiitti taas onneaan: laulajien taso oli uran alkuvuosina huikea. Verdin Requiemin solisteiksi hän sai nuoren Martti Talvelan, Maiju Kuusojan, Pekka Nuotion ja Anita Välkin. ”Sellaista kokoonpanoa ei saa enää koskaan!” hän muisteli.

Onni jatkui, kun ooppera sai oman orkesterin vuonna 1963. Työolot olivat Aleksanterin teatterin piskuisessa orkesterimontussa varsin kehnot, mutta sitten onni potkaisi jälleen.

Savonlinnan oopperajuhlat herätettiin henkiin, ja Söderblom johti vuosikausia kaikki ensi-illat Olavinlinnan akustisesti asiallisissa oloissa täysikokoisen oopperajuhlaorkesterin kanssa.

Söderblom oli kunnon oopperakapellimestari, joka lähti rakentamaan kokonaisuutta pianon äärestä solistien kanssa ja laittoi sitten kuoro- ja orkesteriosuudet pala palalta edustuskuntoon.

Tempot ja rakenteet pitivät, mutta romanttista ohjelmistoa hän ei hehkuttanut, mikä toi syytöksiä kuivuudesta.

Vahvuutensa tuntenut Söderblom ei toistellut romanttisia suosikkeja, vaan laajensi ohjelmistoa sotienväliseen ja kotimaiseen musiikkiin Alban Bergistä Leoš Janáčekiin, Uuno Klamiin ja ennen kaikkea Aarre Merikantoon, jonka Juha-oopperan ensimmäiset Kansallisoopperan ja Savonlinnan oopperajuhlien esitykset hän johti.

Vuonna 1975 Söderblom kantaesitti Aulis Sallisen Ratsumiehen ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset. Buumi kasvoi, ja Söderblom vei suomalaisoopperoita kiertueille New Yorkia ja Los Angelesia myöten.

Hän kantaesitti myös Paavo Heinisen Silkkirummun ja Veitsen, Erik Bergmanin Det sjungande trädetin, Mikko Heiniön Riddaren och drakenin ja paljon muuta. Hän kaivoi unohduksesta tärkeitä oopperoita Selim Palmgrenin Daniel Hjortista Erkki Melartinin Ainoon, jonka levytys osoittaa Söderblomin sointitajun mehevöityneen.

Söderblom vieraili ulkomailla Göteborgista Nantesin oopperaan harvakseltaan, joskin menestyksekkäästi.

Hän oli suihkukonekapellimestarien vastakohta: raitiovaunulla töihin lähtevä ”hemmapappa”, kuten kapellimestari ja konserttimestari Jan Söderblom on isäänsä kiitellyt.

Söderblom jäi eläkkeelle 1993, mutta taas hän koki itsensä onnekkaaksi. Uusi oopperatalo valmistui samana vuonna, ja hän sai toistuvin vierailuin osoittaa hyvissä uusissa olosuhteissa, minkälaisen ensemblen hän oli Kansallisoopperan orkesterista luonut.

Sairauskohtauslopetti uran vuonna 2003. Söderblom toipui ja oli pian taas tuttu näky konserteissa. ”Lääkärit sanoivat, että jos pidät lastenlapsistasi ja haluat leikkiä heidän kanssaan, älä enää johda”, hän hymähti.

Mitä jäi tekemättä mieheltä, joka ehti niin paljon? HS:n haastattelussa Söderblom usutti nuorempiaan tekemään Kansallisoopperaan Melartinin Ainosta yhtä komean produktion kuin Wagnerin Reininkullasta. Hän muistutti, että Väinö Raition oopperoitakin on vielä levyttämättä.

Ulf Söderblom jätti jälkipolville velvoittavan perinnön herkeämättömänä harjoittajana, kantaesitysten kapellimestarina ja mestariteosten esiinkaivajana.

Vesa Sirén

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta