Paavo Tuomi

Elektroniikkateollisuuden pioneeri s. 8.6.1926 k. 8.1.2016
Paavo Tuomi
Paavo Tuomi

Suomalaisen elektroniikkateollisuuden pioneeri Paavo Tuomi kuoli 89-vuotiaana Espoossa 8. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. kesäkuuta 1926.

Tuomi harrasti jo 13-vuotiaasta radiotekniikkaa ja hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Helvarin radiotehtaalla.

Vuonna 1947 hän onnistui hankkimaan Amerikan armeijan ylijäämävarastosta B 29 -pommikoneen tasavirtageneraattorin. Sen avulla Suomessa rakennettiin ensimmäinen ”piraattiradio”.

Tuomea huvitti myöhemmin erityisesti Ilta-Sanomien etusivu, jolla viiden sentin kirjaimilla julistettiin "Neljä iloista veljestä jälleen äänessä". Otsikon alla oli parin sentin kirjaimilla "Hallituspula uhkaa".

Vuonna 1948 Tuomi palkattiin Helsingin yliopiston fysiikan laitokselle rakentamaan elektronisia mittalaitteita.

Yksi ensimmäisistä oli ydintutkimuksessa käytetty pulssianalysaattori, joka myöhemmin johti Kaapelitehtaan elektroniikkaosaston ensimmäiseen digitaaliseen tuotteeseen. Siitä tuli myös yksi Nokia Elektroniikan pitkäikäisimmistä tuotteista.

Valmistuttuaan insinööriksi vuonna 1952 Tuomi sai tehtäväkseen toteuttaa yliopiston hiukkaskiihdyttimen. Tuomi luennoi yliopistolla elektroniikkaa ja ydinfysiikan instrumentointia, ja toimi vierailevana tutkijana Nobel Instituutissa Tukholmassa ja Cambridgen yliopiston Cavendish laboratoriossa.

Tuomi palkattiin fysiikan laitokselta ensimmäisten joukossa vastaperustettuun Kaapelitehtaan elektroniikkaosastoon vuonna 1960. Heinäkuussa hänet lähetettiin muutaman työtoverinsa kanssa Englantiin Elliotin tehtaalle opettelemaan tietokonetekniikkaa ja ohjelmointia, ja Suomen ensimmäinen "täystransistoroitu" tietokone käynnistettiin Salmisaaressa Kaapelitehtaalla 20. syyskuuta 1960.

Elektroniikkaosasto kehitti ensimmäisen kannettavan radiopuhelimensa vuonna 1963.

Vuonna 1964 Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Björn Westerlund oli istunut illallisella L.M. Ericssonin toimitusjohtajan kanssa, joka oli illan kuluessa todistellut, kuinka kannattamatonta puhelinala oli.

Seuraavana päivänä Westerlund käveli Kaapelitehtaan viestilaboratorioon. Westerlund oli vakuuttunut, että jos Ericsson halusi välttämättä pitää Kaapelitehtaan pois puhelinbusineksestä, sen piti olla mielenkiintoinen alue. Westerlund totesi Tuomen mukaan, että ”mitäs tässä enää odotellaan, ryhdytään hommiin”.

Kaapelitehdas sulautui Nokiaan vuonna 1967 ja elektroniikkaosastosta tuli Nokia Elektroniikka.

Tuomi toimi Nokian erikoiselektroniikan osastopäällikkönä 1967–75, teollisuusautomaation osaston johtajana 1975–82 ja teknillisenä johtajana vuoteen 1983, jolloin hän siirtyi vasta perustetun Kajaani Elektroniikan toimitusjohtajaksi. Hän siirtyi eläkkeelle Valmetin palveluksesta vuonna 1991.

Tuomen luottamustehtäviin kuuluivat mm. Ilmavoimien viesti- ja tutkakillan ja Elektroniikkainsinöörien seuran puheenjohtajuus.

Vielä kuolemaa edeltävänä iltana saimme perhepiirissä nauttia illalliskeskustelusta. Yksi ilon aiheista oli viimeisin tieto siitä, että painovoimaa selittäviä Higgsin hiukkasia saattaakin olla useita.

Ilkka Tuomi
Kirjoittaja on Paavo Tuomen poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta