Umberto Eco

Kirjailija s. 5.1.1932 k. 18.2.2016
Umberto Eco Göteborgin kirjamessuilla vuonna 1995.
Umberto Eco Göteborgin kirjamessuilla vuonna 1995.

Maailma on jälleen astetta köyhempi paikka elää: Italian ehkä tunnetuin kulttuurivaikuttaja Umberto Eco kuoli kotonaan Milanossa perjantaina 18. päivänä helmikuuta kello 22.30.

Hän oli sairastanut pitkään syöpää.

Kun tapasin Umberto Econ kymmenkunta vuotta kirjailijan läpimurtoromaanin Ruusun nimen ilmestymisen jälkeen, myös filosofina tunnettu Bolognan yliopiston professori vaiensi minut hetkeksi ennen kuin ehdin esittää ensimmäistäkään kysymystä.

”Minulla olisi yksi toivomus”, hän hymähti ja heristi sormeaan, ”Älä yritä vääntää vitsiä sukunimestäni. Olen kuullut siitä kaikki väännökset – senkin, jonka kuvittelet keksineeksi neitseellisesti aivan itse.”

Tämä pieni episodi osoittaa hyvin, että Umberto Eco ei halunnut koskaan kulkea pitkin sellaista tietä, joka vei ennalta arvattavaan suuntaan ja oli jo pahasti puhki kävelty. Hän etsi aina uutta, niin filosofina kuin kirjailijanakin.

Vanhan mekaaninen toistaminen oli noloa. Se näkyi esimerkiksi omaperäisen virkistävänä näkemyksenä pimeän keskiajan nousevasta valistuksesta.

Hänen mielestään vastaavasti nykyaika vastasi syvälle juurtunutta kliseetä pimeästä keskiajasta.

84-vuotiaana kuolleen Umberto Econ kuolema oli Italiassa iso uutinen. Myöhäisestä kuolinajasta huolimatta esimerkiksi sanomalehti La Repubblica onnistui raivaamaan printtiversioon aukeaman kokoisen muistokirjoituksen, jonka otsikko oli lyhykäisyydessään ”Hyvästi Umberto”. Myös lehden etusivulla Econ kuolema oli isosti esillä.

Lähes 60 vuotta Italian tiede- ja kulttuurielämässä vaikuttanut Umberto Eco oli syntynyt 5. päivänä tammikuuta 1932 Alessandriassa Piemonten maakunnassa Luoteis-Italiassa.

Hänen isänsä Giulio oli paikallisen metalliyhtiön kirjanpitäjä. Äiti Giovanna työskenteli sihteerinä samassa yhtiössä. Isoisä luki Umbertolle lapsena Jules Verneä, Marco Poloa ja Charles Darwinia.

Benito Mussolinin fasistisessa Italiassa Umberto Eco voitti nuorille koululaisille tarkoitetun vuosittaisen kirjoituskilpailun, joka oli yksi monista uusia kykyjä etsivistä valtiollisista tasokokeista. Hän valmistui yliopistosta vuonna 1954, kaksi vuotta myöhemmin julkaistu väitöskirja käsitteli Tuomas Akvinolaisen estetiikkaa.

Jo ennen kaunokirjailijaksi ryhtymistään Eco tunnettiin hyvin kirjallisissa piireissä. Hän osallistui aktiivisesti radikaaleja ajatuksia esittäneen Ryhmä 63:n toimintaan. Ryhmän mielestä romaani oli tuolloin kuollut ja kuopattu. Ryhmä toimitti myös omia kirjallisia julkaisuja, joissa esiteltiin uusavantgardismin pääperiaatteita.

Umberto Eco julkaisi semiotiikan perusteokseksi nousseen kirjan Trattato di semiotica generalen vuonna 1975. Hän myös tutki populaarikulttuurin kerrontamekanismeja – hän tarkasteli semioottisesti esimerkiksi Ian Flemingin James Bond -kirjojen kerronnan motiiveja ja rakennetta.

Seitsemän romaania kirjoittanut Umberto Eco muisteli Göteborgin kirjamessuilla lokakuussa 1995 hivenen huvittuneena omia muodikkaita käsityksiään romaanin kuolemasta 1960-luvulla.

Toisin kävi, hän myönsi tyytyväisenä. Romaania ei saanut hengiltä mikään. Edes verkko ja sen mukanaan tuoma interaktiivisuus eivät uhanneet sitä.

”Täytyy olla tekstejä, joita ei voi näpelöidä. Klassikoiden viehätys perustuu juuri siihen, että niitä ei voi muuttaa, koska ne kertovat tarinan juuri tietyssä muodossa, ja tapahtumat etenevät siinä ainoassa oikeassa järjestyksessä”, hän kertoi.

Umberto Econ jokainen romaani oli tavallaan ajatusleikki tai jonkinlainen filosofinen sukellus oppihistoriaan.

Nykyaikaa hän tarkasteli useimmiten historian näkökulmasta – kuten Ruusun nimessä, Foucaultin heilurissa, Edellisen päivän saaressa, Baudolinossa ja Prahan kalmistossa. Silti romaanit myös lavensivat näkemystämme historiasta.

Vaikka Umberto Eco oli sanomisistaan tarkka, hän osasi olla myös suurpiirteinen.

Kun Baudolinin suomentaja halusi selvittää kirjailijalta muutamia käsittämättömiä kohtia, Eco totesi sähköpostitse, että hänellä ei ole harmainta aavistustakaan siitä, mitä oli tarkoittanut. Hän pyysi kirjan suomentajaa keksimään jonkin fiksun suomennoksen hämäriin kohtiin.

Juuri tällainen inhimillisyys teki Umberto Ecosta suurmiehen, jollaisia ei synny usein.

Jukka Petäjä

Muistojen arkistosta