Pauli Rantanen

s. 13.12.1936 k. 26.1.2016
Pauli Rantanen
Pauli Rantanen

Pauli Rantanen kuoli kotonaan Vihdissä 79-vuotiaana 26. tammikuuta 2016 pitkäaikaisten sairauksien murtamana. Hän oli syntynyt 13. joulukuuta 1936 Harlun pitäjässä Karjalassa.

Rantanen tunnettiin sitkeänä kahden maan kansalaisena. Toinen jalka tässä ajassa, toinen tuon puoleisessa todellisuudessa Jumalan valtakunnassa. Hän oli mies, jota ei hevin unohda.

Loputon luovuus oli Rantaselle ominainen piirre. Vielä pyörätuolissaan istuessaan hän jaksoi paneutua nykytekniikan antamiin visioihin ja mahdollisuuksiin uuden kasvun turvaamiseksi myös tuleville sukupolville. Näistä toiminnoista Rantanen tunnettiin uraauurtavana ihmisenä.

Monipuolinen elämänkokemus eri puolilla maailmaa oli osaltaan vaikuttanut Rantasen asenteisiin kolmansien maiden ravinnon ja muiden elinehtojen toteuttamiseksi.

Kun kierrätystoiminta ajan myötä laajeni koko maahan, oli Rantanen aina valmis antamaan apuaan. Vanhan tavaran monipuolinen kierrätys ja uusiokäyttö laajeni aina öljyn imeytysmattojen kehittämiseen. Rantasella oli jo 1970-luvun lopulla kyky nähdä luonnon arvojen ja niihin liittyvien prosessien aiheuttamat ongelmat.

Rantasen elämän filosofiassa köyhän ihmisen auttaminen oli aina etusijalla. Nämä seikat johtivat hänet antamaan apuaan myös köyhään Afrikkaan. Hän visioi erilaisia tapoja avun saamiseksi sinne, esimerkiksi muutaman neliön kokoisen maapalstan muokkauksen tuottamaan ruokaa perheelle.

Toinen painopiste oli ruoan laitossa tarvittavan energian hankinnan kehittäminen. Periaate helpottaa afrikkalaisten naisten työtä siten, ettei heidän tarvitsisi hakea kaukaa polttopuita alati köyhtyvästä ja kuivuudesta kärsivästä maaperästä. Tavoite oli myös päästä eroon ikiaikaisista kolmen kiven nuotioista. Rantanen kehitti keitto- ja paistoastioita, joissa käytetään kahvikupin kokoista geeliä, joka sisältää spriitä.

Pauli Rantanen näytti omalla työllään ja olemuksellaan todeksi ihmisen vastuun luomakunnasta ja lähimmäisestään. Ihminen on osa luontoa. Luonnon hallintaan liittyy aina vastuu joka on henkilökohtainen. Mitä suurempi on valta, sitä suurempi on vastuu.

Sulo Raitapuro
Kirjoittaja on Pauli Rantasen yhteisytökumppani.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta