Rolf Westphal

Kuvanveistäjä s. 27.12.1945 k. 17.2.2016
Rolf Westphal
Rolf Westphal

Kuvanveistäjä Rolf Westphal kuoli hengitystiesairauteen kotonaan Floridan Spring Hillissä 17. helmikuuta 2016. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Brelohissa Saksassa 27. joulukuuta 1945.

Westphalin toinen koti oli suurilla järvillä International Fallsissa Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla. Täällä hän keräsi kukat teoksiensa värimalleiksi.

Westphal oli kuuluisan Kansas Cityn Taideinstituution kuvanveisto-osaston ja Cranbrookin Taideakatemian kasvatti. Valmistuttuaan hän siirtyi Houstoniin Texasin Nykytaiteen museon radikaalin ja legendaarisen johtajan James Harithaksen kuraattoriksi.

Houstonissa Westphal jatkoi herooisten monumentaalisten teräsveistosten kehittelyä. Merkittävin, West of Pecos, sijoitettiin Contemporary Museumin alumiinisen fasadin eteen niin, että sen keltainen väri heijastui ja monistui aaltolevaksi peilimäisessä rakennuspinnassa. Pecos-jokea pidettiin 1800-luvulla rajana sivilisaation ja ”villin lännen” välillä. Työ on nykyisin Houstonin lentokentällä.

Keväällä 1979 taiteilija sai tilauksen Art Tuusulanjärveltä: monumentti järven kaupunginpuoleiseen pohjukkaan.

Art Tuusulanjärvi hallinnoi hankkeen, Wärtsilä hoiti teräksen ja hitsauksen, rakennusyhtiö Haka perustukset, kaupunki puiston, sähkölaitos valot, hiekkapuhallus- ja maalausyritykset pinnoituksen. Nimikilpailun jälkeen teos ristittiin Kolmisoinnuksi ja on edelleen Suomen suurin taideteos: 11 metriä korkea, 60 metriä pitkä, painaa 27 tonnia.

Kun järjestäjät kysyivät toivomusta kiitoslahjaksi, pyyntönä oli Kainuussa museossa nähty tuohesta punottu lapsen kätkyt. Sellainen teetettiin. Teoksen valmistumisen jälkeen syntynyt poika Ahti nukkui siinä lapsuutensa kehdossa puunoksaan nostettuna Houstonin kodin pihalla.

Monumenttitaiteilija oli tietenkin kiinnostunut arkkitehtuurista ja ympäristökysymyksistä. Hän esitelmöi Alvar Aalto -seminaarissa ja opetti Helsingin taiteilijaseuran kursseilla.

Siirryttyään kuvanveiston professoriksi Wisconsinin Appletoniin ja Wichitaan Kansasiin hän toi useita oppilasryhmiä työskentelymatkoille Suomeen, Kuvataideakatemiaan ja Helsingin taiteilijaseuraan sekä Viroon. Teoksia hän teki eri puolille maailmaa.

Rakkain monumentti Yok valmistui Keski-Idän yliopistoon Ankaraan. Arkkitehtiosasto oli suunnitellut uuden kampusalueen tyhjälle pellolle. Vehreät istutukset olivat jo pitkällä kun Westphal valmisti työnsä: kolme mahtavaa pitkää palkkia – punainen, sininen ja keltainen – nostettuna katsojien yläpuolelle ilmatilaan. Yksinkertaista, voimakasta, herkkää, lainomaista ja kuitenkin monipuolisen arvaamatonta.

Perhe ja ystäväpiiri muistavat Westphalin ihmisenä, joka oli aina valmis auttamaan muita.

Menetys on erittäin suuri pojalle Ahdille, joka isänsä rohkaisemana perusti arkkitehtitoimistonsa Pekingiin.

Antero Kare
Kirjoittaja on Rolf Westphalin kollega.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta