Taisto Yrjänä

Kirjailija s. 17.11.1942 k. 6.3.2016
Taisto Yrjänä
Taisto Yrjänä

Kirjailija Taisto Yrjänä kuoli 73-vuotiaana 6. maaliskuuta 2016 syöpään Nummelan terveyskeskuksessa. Viimeinen viikko oli vaikea ja kuolema vapautus kovista kivuista.

Yrjänä syntyi työläisperheeseen Kuivaniemellä 17. marraskuuta 1942 ja kasvoi Kemissä Veitsiluodon paperitehtaan kupeessa. Sisaruksia oli neljä. Kotielämä oli rosoista, mutta sieltä tarttui rakkaus kirjoihin.

”Kemin Brando” luki itsensä lopulta koneteknikoksi ja avioitui Kaisu Lahdenkaupin kanssa luokkarajojen yli. Nuorena elämä kulki teollisuuden perässä Kemistä Ouluun, Hämeenlinnaan, Raumalle, takaisin Ouluun ja sitten Tornioon, jossa Yrjänä oli työnsuunnitteluinsinöörin tehtävissä rakentamassa maailman suurinta terästehdasta kolmenkymmenen vuoden ajan.

Torniossa elämään tuli teatteri. Ystäväpiiri koostui paikallisen ammattiteatterin ihmisistä, ja harrastus muuttui vakavaksi. Vuosikaudet Yrjänä näytteli, kirjoitti, ohjasi, tuotti. Oli monena sekä ammatti- että harrastajapuolella. Suurimpia saavutuksia olivat muun muassa libretto Tauno Marttisen oopperaan Suuren joen laulu sekä Tornion paikallishistoriaan perustuva näytelmä Raamatun vetäjä, jossa Yrjänä esitti myös pääosan kesällä 1983.

Myöhäisempiä töitä oli päärooli Kristian Smedsin Jääkuvissa Kemin teatterissa yhdeksänkymmenluvulla. Esikoisromaaninsa Kuolema routarajalla Yrjänä julkaisi 66-vuotiaana.

Taisto Yrjänä oli ennakkoluuloton, hauska ja lämmin mies, joka rakasti naisia. Eritoten hän rakasti vaimoaan, joka kuoli tasan kolme vuotta sitten 49 avioliittovuoden jälkeen. Se oli kova isku.

Humanisti, kommunisti ja väsymätön salaliittoteoreetikko oli myös ahkera Raamatun lukija. Hän uskoi Jumalaan, enkeleihin ja siihen, että kapitalismi ja ahneus tuhoavat maailman. Hän oli aina valmis auttamaan ystäviään eikä pihtaillut missään kohtaa elämäänsä.

Taistelu alkoholin kanssa loi jännitteitä lähisuhteisiin, mutta viimeiset kaksikymmentä vuottaan Yrjänä vietti raittiina. Minulle hän oli hyvä, joskin levoton isä, aikuisena luotettu ystävä ja myös hovikriitikko. Siskon lapsille turvallinen ja ihanasti erikoinen pappa.

Viime syksynä todettuun sairauteensa hän suhtautui tyynesti. Tulevat kivut huolettivat, mutta samalla hän koki, että on lähdössä seuraavaan suureen seikkailuun. Viimeisenä päivänään hän ei pystynyt enää juurikaan puhumaan, mutta onnistui vielä mimiikalla heittämään pari surrealistista, lohduttavaa vitsiä.

A. W. Yrjänä
Kirjoittaja on Taisto Yrjänän poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta