Terttu Heinimo

Yrittäjä s. 19.9.1943 k. 17.2.2016
Terttu Heinimo
Terttu Heinimo

Tilitoimistoyrittäjä Terttu Heinimo (os. Hietanen) kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 17. helmikuuta 2016. Hän oli kuollessaan 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 19. syyskuuta 1943.

Heinimo aloitti työuransa Suomen Yhdyspankissa, josta hän siirtyi kirjanpitotöihin tilitoimistoon ja perusti 1990-luvun alkupuolella myös oman tilitoimiston. Heinimo suhtautui työhönsä intohimolla. Tilinpäätösaikaan hän kävi nukkumassa vain kolmesta neljään tuntia ja raaski juuri ja juuri irtautua lomareissulle kesäisin.

Vaativasta työstä huolimatta Heinimo oli aina valmis auttamaan läheisiään. Hänen lähipiirinsä oli poikkeuksellisen laaja ja kansainvälinen. Heinimon vanhin poika Mika Heinimo lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin vuonna 1983, ja samana vuonna Heinimoille saapui kesäksi yhdysvaltalainen vaihto-oppilas Youth For Understanding ry:n kautta (YFU).

”Jos toinen perhe ottaa poikamme korvauksetta vuodeksi kotiinsa, miksi emme tekisi samoin”, perusteli Heinimo isäntäperheeksi ryhtymistä.

Terttu ja Erkki Heinimosta kehkeytyi vuosien saatossa korvaamattomia vapaaehtoisia Suomen YFU:lle. He tarjosivat kodin lukuvuodeksi seitsemälle vaihto-oppilaalle ja yli 250 nuorta ympäri maailmaa asui Heinimoilla lyhyempiä aikoja.

Moni nuori matkaaja tutustui keskustelujen lomassa Terttu Heinimon erinomaisiin lihapulliin ja kalakeittoon. Heinimot kohtelivat kaikkia vaihto-oppilaitaan kuin omia lapsiaan. Heitä koskivat samat oikeudet ja velvollisuudet.

Heinimo heräsi vuosikymmeniä kesäaamuisin kukonlaulun aikaan evästämään vaihto-oppilaaksi lähteviä nuoria ja lohduttamaan itkeviä vanhempia Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Vuosia hän otti vastaan kaikki Suomeen saapuvat ulkomaalaiset vaihto-oppilaat ja kotiin palaavat suomalaiset nuoret. Myös heidät, jotka palasivat Suomeen kesken vuotta.

Heinimolle saattoi kertyä vuodessa jopa yli 120 lentokenttäkäyntiä. Helsinki-Vantaan työntekijät laskivat heidät jo melkein osaksi henkilökuntaa. Lentoasemalta järjestyi Heinimoille jopa oma vakiopaikka pysäköintialueelta.

Heinimolla oli poikkeuksellisen suuri sydän ja toimelias elämänasenne. Hän oli elävä esimerkki vapaaehtoistyöstä elämäntapana ja kannustava esimerkki monille.

Elina Talonen-Lintunen
Kirjoittaja on Suomen Youth For Understanding ry:n toiminnanjohtaja.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta