Jorma Laine

Professori s. 9.4.1935 k. 4.3.2016
Jorma Laine
Jorma Laine

Professori Jorma Laine kuoli 80-vuotiaana 4. maaliskuuta 2016 Pornaisissa. Hänen terveytensä oli viime vuosina heikentynyt nopeasti.

Laine oli syntynyt Kuhmoisissa 9. huhtikuuta 1935. Nuoruutensa Laine vietti Helsingissä ja oli Munkkiniemen koulun kasvatti.

Laine väitteli maatalous-metsätieteen tohtoriksi vuonna 1970 elintarvikkeiden mikrobiologiaa koskevilla tutkimuksillaan. Uransa aikana Laine julkaisi toista sataa tieteellistä julkaisua.

Vuonna 1995 Jorma Laineelle myönnettiin professorin arvonimi.

Laine oli yksi elintarviketutkimukseen ja elintarviketalouteen suuresti vaikuttaneen ”Saunaseuran” perustajista.

Laine oli aikanaan myös Suomen elintarvikealan merkittävä kansainvälistäjä. Hän oli ASLA-Fulbright-stpendiaattina Yhdysvalloissa Massachusettsin yliopistossa vuosina 1962–63 ja tutkijana vuodet 1969–70. Laine piti tiiviisti yhteyttä kansainvälisiin kollegoihinsa jatkossakin.

Laine työskenteli johtavissa tehtävissä tutkimuslaitoksissa ja liike-elämän palveluksessa. Hänen työnantajiaan olivat TUKO Oy, Suomen Säilyke, Kalayhtymä Oy ja Raisio Oy.

Helsingin Yliopistossa hän oli vt. mikrobiologian apulaisprofessorina ja vs. lihateknologian professorina sekä Lihateollisuuden Tutkimuskeskuksen toiminnanjohtajana, Helsingin ja Turun yliopistojen dosenttina ja Lääkintöhallituksen asiantuntijana elintarvikekemian ja -teknologian alalla.

Laineen erikoisalaa olivat kala- ja lihateollisuus sekä säilyketuotanto. Hän osallistui innokkaasti alansa yhteisöjen toimintaan niin paikallisesti kuin laajemmaltikin.

Laineen luennot olivat tunnettuja erinomaisesta asiasisällöstään ja kansainvälisen rennosta ilmapiiristä. Helposti lähestyttävälle ja positiiviselle professorille muodostui laaja entisten oppilaiden ja kollegojen piiri.

Koripallo oli Laineen rakas harrastus. Hänet kutsuttiin munkkiniemeläisen Torpan Poikien (ToPo) koripallojoukkueen valmentajaksi ja seuran johtokuntaan vuonna 1952.

Laine valmensi itseään vanhempia pelaajia hyvällä peliälyllä ja auktoriteetilla. Joukkue nousi mestaruussarjaan vuonna 1955 ja saavutti pian hopeaa ja mestaruuden 1960. ToPo saavutti myöhemmin yhdeksän Suomen mestaruutta, yhdeksän hopeaa ja yhdeksän pronssia.

Eri paikkakunnilla asuessaan Laine seurasi paikallisten koripalloseurojen menestystä ja antoi niille tukeaan. Oleskellessaan Yhdysvalloissa Laine perehtyi lajiin vielä perusteellisemmin. Siellä omaksumiaan koripallo-oppeja hän jakoi auliisti ToPolle ja muille koripallojoukkueille Suomessa.

Jorma Laine avioitui Helvi Leinon kanssa, ja vuonna 1963 heille syntyi tytär Anneli. Suurta iloa isälle tuotti tyttären valmistuminen eläinlääkäriksi.

Eläkkeelle jäätyään Laine asui Helsingissä ja myöhemmin hoivakodissa Pornaisissa, mistä käsin hän piti tiiviisti yhteyttä sukulaisiinsa ja laajaan tuttavapiiriinsä.

Klaus Kaltio
Kirjoittaja on Jorma Laineen oppilas ja työtoveri.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta