Tran Van Hue

s. 2.7.1920 k. 11.3.2016
Tran Van Hue
Tran Van Hue

Vietnamin väliaikaisen vallankumoushallituksen Helsingin toimiston johtaja 1970–1975 Tran Van Hue kuoli rauhallisesti kotonaan Ho Tši Minhin kaupungissa (ent. Saigon) 11. maaliskuuta 2016.

Hän oli 95-vuotias, syntynyt Etelä-Vietnamissa Ben Tren maakunnassa 2. heinäkuuta 1920.

Hue toimi menestyksellisesti Suomessa vaimonsa Le Thi Kimin kanssa saavuttaen suuren ystäväpiirin, johon kuului suomalaisten lisäksi mm. yhdysvaltalaisia, afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisia.

Pariskunnan tärkein työ oli tehdä tunnetuksi vietnamilaisten näkemyksiä ja uutisia koskien Yhdysvaltain liittolaisineen Indokiinassa käymää sotaa, jonka vastustaminen yhdisti Suomessakin melkein kaikki poliittiset ryhmät, etenkin nuorison.

Virallisesti Tran Van Hue sai työluvan lehtimiehenä. Suomalaiset ammattiyhdistykset maksoivat hänen toimistonsa kulut. Monet kansalaisjärjestöt järjestivät keräyksiä humanitaarisen avun toimittamiseksi Vietnamiin.

Suomen teiniliiton taksvärkki oli eräs suurimmista tukitoimista. Suomen valtio päätti aloittaa humanitaarisen avun vuonna 1973 ja rauhan saavuttua vuonna 1975 Vietnamista tuli yksi Suomen kehitysyhteistyön päävastaanottajamaista.

Hue ja Kim olivat molemmat olleet sissisotilaita Ranskan siirtomaavaltaa käydyssä itsenäisyyssodassa. Yhdysvaltoja vastaan käydyn sodan aikana Hue oli Pariisin rauhanneuvottelujen tiedotussihteeri, mistä hän siirtyi lyhyen Tukholman kauden jälkeen Helsinkiin.

Helsingissä häntä arvostavia keskustelukumppaneita olivat mm. akateemikko Georg Henrik von Wright, Paavo Lipponen, Peter von Bagh sekä monet taiteilijat, tiedottajat, ammattiyhdistysjohtajat, kansanedustajat ja poliitikot. Lukemattomat ystävät saivat nauttia herkullista vietnamilaista ruokaa heidän toimistossaan tai kotonaan.

Huen muuttaessa Saigoniin vuonna 1975 hän jäi eläkkeelle, koska hänen näkönsä ja kuulonsa olivat alkaneet heikentyä.

Hue ja Kim kävivät Suomessa ystävien kutsusta ja kustannuksella vuonna 1990. Lukemattomat vanhat ystävät kävivät tapaamassa Hueta Ho Tši Minhissä, jotkut myös heidän kotonaan, jossa asuivat myös pariskunnan molemmat pojat perheineen.

Huen ja Kimin yhteydet ”ystävät kattavaan suurperheeseemme” kestivät aivan nykyhetkeen saakka. Kuolemanviestin tultua kymmenet suomalaiset lähettivät surunvalittelun korostaen kuinka paljon Hue ja Kim olivat opettaneet meille diplomatiasta, kansainvälisestä solidaarisuudesta ja Vietnamin kulttuurista.

Perheen kiitosviestissä sanotaan, että Suomi ja ystävät Suomessa jäivät lähtemättömästi niin Huen kuin hänen perheensä mieleen.

Mikko Pyhälä
Annlis Söderholm
Ilkka Taipale

Kirjoittajat ovat Tran Van Huen ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta