Pekka Isoviita

Professori s. 12.1.1931 k. 7.2.2016
Pekka Isoviita
Pekka Isoviita

Professori, filosofian tohtori Pekka Isoviita kuoli sunnuntaina 7. helmikuuta 2016 Espoossa 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ulvilassa 12. tammikuuta 1931.

Jo koulupoikana Isoviita harrasti luontoa, eläinten ja kasvien tuntemista, ja harrastus antoi suunnan uranvalinnalle. Hän aloitti kasvitieteen, eläintieteen ja maantieteen opiskelun Helsingin yliopistossa, mutta siirtyi opiskelemaan Turun yliopistoon ja valmistui maisteriksi 1960.

Hän oli Turun klassisen lyseon luonnonhistorian ja maantieteen tuntiopettajana ja Turun yliopiston kasvitieteen laitoksen vt. assistenttina 1959−60 sekä Helsingin yliopiston kasvitieteen laitoksen vt. assistenttina 1960−62. Vuodet 1962–67 hän työskenteli Valtion luonnontieteellisen toimikunnan tutkimusassistenttina aiheenaan Etelä-Suomen kohosoiden kasvillisuus.

Isoviidalle kävi kuin eräille muille kasvillisuustutkijoille: itiökasvit tai sienet vievät mukanaan, hänet rahkasammalet.

Lisensiaatin tutkinto ja väitöstilaisuus olivat vuorossa 1966. Väitöskirja on edelleen Euroopan rahkasammalten tieteellisen nimistön perusteos. Kasvitieteen dosentuurin hän haki 1971 ja piti lähes vuosittain rahkasammalkurssin Lammin biologisella asemalla.

Vuodesta 1967 lähtien Pekka Isoviita toimi Helsingin yliopiston kasvimuseon itiökasviosaston amanuenssina ja museonhoitajana sekä apulaisprofessorina kasvitieteen laitoksessa.

Viimeisenä virkatehtävänään hän toimi kasvimuseon johtajana ja jäi eläkkeelle 1994.

Väitöskirjan jälkeen Pekka Isoviidan tieteellinen työskentely keskittyi sammalten nimistön selvittelyyn.

Isoviidasta kehittyi sammalten nimistön usein mutkallisten pulmien selvittäjä ja vanhan itiökasvikirjallisuuden tuntija. Pian hänet huomattiin muuallakin kuin Suomessa, ja tutkimusyhteistyötarjouksia tuli useista suunnista.

Merkittävimmän kansainvälisen työn Isoviita teki avustamalla taksonomisen kirjallisuuden kuusiosaisen peruskirjasarjan TL-2:n koostamisessa, mistä hän sai erityiset kiitokset.

Nimistöasiantuntemuksen vuoksi hänet kutsuttiin useiden Kasvitaksonomien kansainvälisen yhdistyksen nimistötoimikuntien jäseneksi. Kunniajäsen hän oli Pohjoismaiden Sammaltutkijoiden Yhdistyksessä ja Suomen Sammalseurassa.

HenkilönäPekka oli erinomaisen mukava ja esimiehenä inhimillinen. Hän oli aina valmis auttamaan, kun tutkijakollega joutui sammalten tai muiden kasvien nimistösyövereihin, niin kotona kuin ulkomailla.

Perhe oli Isoviidalla tärkeällä sijalla.

Pekka Isoviita oli yksi niistä suurelle yleisölle täysin tuntemattomista tutkijoista, jotka ovat pitäneet maamme oman tutkimusalansa kansainvälisessä kärjessä. Joskus hän toisti edeltäjänsä S. O. Lindbergin tunnuslausetta: ”On parempi olla suuri pienessä kuin pieni suuressa.”

Poismeno pelasti hänet näkemästä Helsingin yliopiston kasvimuseon ainutlaatuisen ja hänelle rakkaan kirjaston käynnissä olevaa tuhoamista.

Sinikka Piippo
Timo Koponen

Kirjoittajat ovat Pekka Isoviidan ystäviä ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta