Juha Anttinen

Apteekkari s. 19.6.1944 k. 7.3.2016
Juha Anttinen
Juha Anttinen

Apteekkari Juha Antero ”Juuke” Anttinen kuoli vaikeaan sairauteen 7. maaliskuuta 2016 Loimaalla. Hän oli syntynyt 19. kesäkuuta 1944 Rantasalmella.

Oulun lyseon ylioppilas Anttinen valmistui 1971 proviisoriksi. Hänen työsarkansa alkoi lääketukkukauppa Tamron palveluksessa Oulussa ja jatkui Tamron paikallisyksiköiden johtotehtävissä Vaasassa ja Tampereella. Vuonna 1989 Anttinen siirtyi lääketukkukauppiaasta apteekkariksi, ensin takaisin Vaasaan ja vuonna 1998 Loimaalle, jossa hän toimi eläkepäiviinsä asti.

Anttinen joutui lääketukkualan myllerryksessä saneeraamaan ja irtisanomaan, mutta myös luomaan paljon uutta. Esimerkiksi Tamron uudet toimitilat rakennettiin hänen johtajakaudellaan.

Sosiaalisena persoonana Anttinen pystyi nopeasti luomaan hyvät suhteet työtovereihinsa, esimiehiinsä ja alaisiinsa. Hyväksyessään aidosti ihmisten erilaisuuden ja ollessaan yleisestikin kiinnostunut ihmisistä Anttisen oli helppo tulla kaikkien kanssa toimeen, niin tuttujen kuin tuiki tuntemattomien.

Anttinen oli koko uransa ajan asiantuntemukseen perustuvaa lääketurvallisuutta korostavan perinteen näkyvä ja vankkumaton puolustaja.

Kun julkisuudessa tuotiin silloin tällöin esiin tarve ”siirtää lääkkeitä apteekeista maitokauppoihin”, saivat ystävätkin yleensä niin leppoisalta mieheltä kuulla kunniansa, jos erehtyivät osoittamaan sympatiaa moiselle.

Mutta mies osasi kyllä esittää vahvat ja järkeenkäyvät perusteet apteekkitoiminnan pitämiselle entisellään. Anttisen tie johtikin alan valtakunnallisiin luottamustehtäviin. Hän toimi useita vuosia sekä Apteekkariliiton että Apteekkien työnantajaliiton hallituksissa. Anttinen vaikutti myös paikallisten apteekkariyhdistysten johtoportaissa, Turussa puheenjohtajanakin.

Harrastusten kirjo oli Anttisella laaja. Metsästys ja kalastus olivat erityisen lähellä sydäntä. Ylipäätään läheinen suhde luontoon koitui Rantasalmen tunnelmallisissa huvilamaisemissa monin tavoin myös lasten ja lastenlasten iloksi ja hyödyksi.

Viinitietouttaan Anttinen oli yhdessä vaimonsa Mirjan kanssa kartuttanut niin, että hän oli itseoikeutetusti Turun seudun apteekkareiden viinimatkojen primus motor. Ilman hänen ideointejaan olisi monelta kollegalta jäänyt kokematta kuulut viinialueet ja niille ominaisten viinien bouquet.

Seuramiehenä Anttinen oli verraton. Olipa tilaisuus mikä tahansa, hyvä tunnelma oli sillä taattu, että apteekkarikin oli joukossa mukana.

Matti Kuusimäki
Kirjoittaja on Juha Anttisen pitkäaikainen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta