Prince

Muusikko s. 7.6.1958 k. 21.4.2016
Prince
Prince

Princenä tunnettu muusikko ja lauluntekijä Prince Rogers Nelson kuoli kotonaan Minneapolisissa 21. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Minneapolisissa 7. kesäkuuta 1958.

Prince oli rhythm & bluesin ja popmusiikin tärkeimpiä muovaajia ja suunnannäyttäjiä ja maailman tunnetuimpia poptähtiä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan olivat muiden muassa Purple Rain, 1999, When Doves Cry ja Kiss.

Hän yhdisti 1900-luvun puolivälistä periytyvän rhythm & bluesin ja rock and rollin viime vuosikymmenten elektroniseen rytmimusiikkiin ja toimi linkkinä mustan musiikkiperinteen ja valkoisen popin mutta myös eri sukupolvien välillä.

Pohjimmiltaan Princen musiikki oli 1970-luvun funkia, mutta siihen oli sulautettu myös jazzia, psykedeelistä rockia ja tarttuvaa poppia. Muusikkona Prince hallitsi kaikki elektroniseen rockiin tarvittavat instrumentit, mutta vahvimmillaan hän oli laulajana ja varsinkin kitaristina.

Prince toi mustaan rytmimusiikkiin äärimmilleen yliohjatun särökitaran, joka oli siirtynyt Jimi Hendrixin kuoleman jälkeen valkoisten rocksoittajien instrumentiksi. Princen soittotyylissä oli eleitä myöten paljon Hendrixiä, mutta hän osasi myös murtautua ulos perinteisistä bluesskaalaan perustuvista melodialinjoista.

Princen tyyli muotoutui vuonna 1981 ilmestyneellä kolmannella albumilla Dirty Mind. Sen kiivas mutta niukka sointi säilyi Princen musiikin pohjalla läpi uran.

Tärkeimmät levynsä hän teki 1980-luvun puolivälissä. Purple Rain (1984), Parade (1986) ja erityisesti Sign o’the Times (1987) ovat nousseet ajattomiksi merkkiteoksiksi.

Vaikka Princen musiikin ja imagon juuret voi jäljittää Hendrixiin, James Browniin ja Little Richardiin, hänet tunnettiin myös artistina, joka halusi toimia traditioiden vastaisesti.

Prince taisteli levy-yhtiöiden ja kustannusyhtiöiden valtaa vastaan ja ja pyrki asemaan, jossa taiteen tekijä voi määrätä mahdollisimman tarkasti, miten hänen työnsä tuloksia myydään ja levitetään. Sopimuksiin liittyvien erimielisyyksien keskellä hän turvautui omintakeisiin ratkaisuihin.

Warner-yhtiön kanssa riidellessään hän muutti vuonna 1993 artistinimensä graafiseksi symboliksi. Viime vuosina hän teki kaikkensa kontrolloidakseen sitä, miten hänen musiikkiaan levitetään suoratoistopalveluissa.

Prince päästi musiikkiaan verkkoon vain rajoitetusti.

Kun David Bowie kuoli tammikuussa, sosiaalinen media täyttyi hänen hienoimmista kappaleistaan ja konserttivideoistaan. Princen aikaista poismenoa surraan muutamalla yleisön joukosta kuvatulla konserttitaltioinnilla ja uutisvideolla.

Hän olikin viimeisiä mystiseksi jääneitä supertähtiä. Hän ei päästänyt tiedotusvälineitä lähelleen, eikä lähtenyt näyttäytymään sponsorilakanan eteen silloinkaan, kun menot olivat suuremmat kuin tulot.

Suurimman suosion vuosina 1980-luvulla Prince teki myös elokuvia. Filmidebyytti Purple Rain (1984) menestyi kaupallisesti, mutta muuten elokuvat jäivät enimmäkseen artistipersoonaa tukeviksi brändäystyökaluiksi.

Prince sai purettua Warnerin kanssa tekemänsä levytyssopimuksen vuonna 1994 ja alkoi julkaista uutta musiikkia jatkuvana virtana.

Vuonna 1992 ilmestynyt Love Symbol -albumi jäi Princen viimeiseksi myyntimenestykseksi. Sen jälkeen hän teki vielä 25 albumia, mutta listasijoituksia tuli enää satunnaisesti. Julkaisujen massassa oli myös musiikillisesti onnistuneita albumeja kuten vuoden 2004 Musicology tai kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt 3121.

Haastateltavaksi Prince suostui harvakseltaan, usein vain keikkojen lipunmyynnin takkuillessa. Yleensä haastattelija ei saanut käyttää nauhuria.

Vaikka supertähtien yksityiselämästä kaivetaan yleensä julkisuuteen pienimmätkin yksityiskohdat, Prince onnistui pitämään joitakin asioita salassa.

Hän oli kotoisin muusikkoperheestä, jossa äiti oli entinen jazzlaulaja ja isä pianisti. Pojan nimikin tuli isän yhtyeestä: The Prince Rogers Trio. Perhe hajosi 1960-luvun lopussa, ja Prince keskittyi musiikkiin jo kouluikäisenä.

Vuonna 1996 hän sai ensimmäisen vaimonsa Mayte Garcian kanssa lapsen, joka syntyi vaikeasti vammaisena ja kuoli vain viikon ikäisenä. Prince kiisti viikkojen ajan huhut lapsen kuolemasta. Pariskunta erosi vuonna 1999.

Vuonna 2001 Prince avioitui Manuela Testolinin kanssa, mutta erosi vuonna 2006. Lapsia heille ei syntynyt.

Kiertueiden välillä Prince linnoittautui kotikaupunkiinsa Minneapolisiin rakentamaansa päämajaan, Paisley Parkiin, jonka studioissa hän teki vuosikausien ajan maanisesti musiikkia ja kuvasi musiikkivideoita kappaleisiin, joita ei koskaan julkaistu.

Prince piti henkilökuntaansa ja studioitaan jatkuvassa valmiudessa inspiraation varalta, mikä tuli kalliiksi.

Elämäntapansa ja liiketoimintamallinsa aiheuttamien kulujen takia Prince keikkaili paljon. Arvaamattomuus leimasi myös hänen kiertueitaan, ja peruutettujen keikkojen listalle kertyi satoja merkintöjä.

Hänen esiintymisensä vetivät silti yleisöä, koska Princen keikat olivat harvoin samanlaisia.

Suomeen hän tuli esiintymään ensimmäisen ja ainoan kerran vasta vuonna 2011. Ensimmäisen kerran esiintyminen oli sovittu keväälle 1988, ja sen jälkeen Princeä yritettiin saada Suomeen neljä kertaa ennen kuin keikka toteutui.

Ilkka Mattila

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta