Matti Lampinen

Lentäjä s. 10.10.1935 k. 4.3.2016
Matti Lampinen
Matti Lampinen

Insinöörikomentaja evp. Matti Tapio Lampinen kuoli 80-vuotiaana Veikkolassa, Kirkkonummella 4. maaliskuuta 2016. Hän oli syntynyt Viipurissa 10. lokakuuta 1935.

Lampisen lapsuuteen vaikutti suuresti talvisodan syttyminen ja kodin jättäminen Viipurissa. Vaikka välirauha toikin paluun kotiin, oli uusi lähtö edessä sotalapseksi Ruotsin Skåneen, missä hän vietti vuodet 1944–1946. Tuliaisena oli sujuva kielitaito, piirustus purjeveneestä nimeltä Winga sekä Ruotsin perheen ja Lampisen loppuelämän kestänyt ystävyys ja yhteydenpito.

Sodan jälkeen Lampisen perhe asettui Helsinkiin. Lampinen kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta 1956. Vuosina 1953–1954 hän oli vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa New Yorkin Syracusessa.

Lampinen pääsi tapaamaan vaihto-oppilasperhettään vielä vuonna 1993, kun työmatkalla New Yorkissa päätti lähteä katsomaan vanhaa vaihto-oppilasajan kotitaloa. Oven avasi vanha rouva, joka ilahtuneena sanoi: ”Matti, you promised to come back someday!”

Vaihto-oppilasvuosina syntyi myös rakkaus radioihin ja niiden rakenteluun sekä myöhemmin radioamatööritoimintaan. Helsingin Kakkosten Kerhossa Lampinen sai kutsukoodiksi OH2IF.

Opiskelut Lampinen aloitti asepalveluksen jälkeen teknisessä korkeakoulussa Otaniemessä 1957. Hän oli aktiivisesti mukana Polyteknikkojen Ilmailukerho ry:ssä suorittaen purjelentäjäkurssin sekä myös purjelennon opettajakurssin. Jo ennen valmistumistaan hän liittyi ilmavoimiin tähtäimenä sotilaslentäjän lupakirja. Diplomityönsä tekniseen korkeakouluun hän teki aiheesta Electronic integrated air navigation system in military aviation saaden näin yhdistettyä eri mielenkiinnon alueitaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

Suomen lentomerkin ohjaajalle eli ”Lentäjän siivet” Lampinen sai maaliskuussa 1965, ja tämän jälkeen hän siirtyi Karjalan Lennostoon lentämään Fouga Magister -hävittäjiä. Vuodesta 1968 lähtien Lampinen palveli ilmavoimien esikunnassa jakaen kuitenkin aikaansa myös Karjalan Lennostossa.

Ilmavoimien esikunnan muutettua Tikkakoskelle Lampinen jäi siviiliin ja työskenteli Lääkintäsähkö Oy:ssä, Johtamistaidon Opistossa ja Rastor Oy:ssä. Palvelu puolustusvoimissa jatkui 1981 merivoimien esikunnan sähköteknisessä toimistossa ja sen jälkeen Pääesikunnan sähköteknisellä osastolla. Ilmailulaitoksen palvelukseen hän siirtyi 1988 lennonvarmistusosastolle. Eläkkeelle hän jäi 1997.

Lentäminen ja meri ovat olleet lähellä Lampisen sydäntä, ja pienen pojan Ruotsissa piirtämä Winga konkretisoitui, kun perheeseen hankittiin 1972 purjevene, minkä nimeksi tuli Winga. Kesät saaristomerellä jatkuivat aina 1990-luvulle asti.

Perhe oli tärkeä Lampiselle, ja vaikka etenevä muistisairaus hävitti pikkuhiljaa muistot omasta historiasta, rakkaus tyttäriin säilyi ja näkyi loppuun asti.

Satu Malmari
Kirjoittaja on Matti Lampisen tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta