Ritva Toivola

Kirjailija s. 26.2.1942 k. 20.3.2016
Ritva Toivola
Ritva Toivola

Lasten- ja nuortenkirjailija Ritva Toivola kuoli Helsingissä 20. maaliskuuta 2016 vakavaan sairauteen. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 26. helmikuuta 1942 Mikkelissä.

Yli 40 vuotta jatkuneen kirjailijan uransa aikana Toivola kirjoitti kuvakirjoja, romaaneja sekä novelleja ja tarinoita eri-ikäisille lapsille ja nuorille sekä suomensi lastenkirjallisuutta.

Varhaistuotannosta löytyi vielä 1970–80-luvuille tyypillistä ohjelmallisuutta liittyen esimerkiksi luonnonsuojeluun ja suvaitsevaisuuteen. Toivola kuvasi lapsen ja nuoren arkea aina empaattisesti ja voimakkaasti eläytyen.

Kenties osa tästä luontevuudesta juontaa hänen kasvuympäristöstään Mikkelin Moision mielisairaalasta, missä hänen vanhempansa työskentelivät mielisairaanhoitajina.

Toivola ei omien sanojensa mukaan koskaan varsinaisesti pyrkinyt kirjailijaksi, mutta hänen elämäntapansa johtivat silti vaivihkaa kirjailijan ammattiin. Hän suoritti Helsingin yliopistossa humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon vuonna 1974, pääaineenaan yleinen kirjallisuus, ja samana vuonna hän debytoi lastenkirjailijana. Toivola työskenteli kustannustoimittajana Sanoma Osakeyhtiössä vuoteen 1989 ja siirtyi sitten vapaaksi kirjailijaksi.

Toivola oli modernin kotimaisen lastenfantasian pioneeri (mm. Unihiekkakuu-trilogia, 1990–2000). Hän löysi harmaimmastakin arjesta teoksiinsa aina vapauttavan fantasian tai villin seikkailun mentävän raon. Nuorille suunnatun lyhytproosan alueella hän oli uraa uurtava hyödyntäessään kekseliäästi spekulatiivisen fiktion mahdollisuuksia.

Vuosituhannen taitteessa käännösfantasiasta alkanut buumi sai merkittävän kotimaisen lisän hänen kauhu-, aikamatka- ja tieteisfantasioistaan.

Toivolan viimeiseksi jäänyt trilogia (Tuomas Karhumieli, Anni Unennäkijä ja Lumottu lehmus) sijoittui 1800-luvulle haltia- ja taikauskon aikaan, jolloin kotitontut, maahiset ja vedenhaltiat olivat vielä tiiviisti läsnä ihmisten arjessa.

Kustannuskentän muutoksista kertoo karua kieltään se, että Toivola ei saanut trilogian viimeistä, vuonna 2015 valmistunutta osaa, enää julki aiemman kustantajansa kautta ja niinpä hän julkaisi sen omakustanteena.

Toivola kirjoitti vivahteikasta, kielellisesti tarkkaan punnittua ja kaunista kieltä. Hän sai tuotannostaan useita tunnustuksia, muun muassa valtion kirjallisuuspalkinnon kahdesti vuosina 1982 ja 1987, Topelius-palkinnon 2004 sekä Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinnon 2015. Toivola arvosti myös vuonna 2010 saamaansa LukuVarkaus-palkintoa, josta päättävät lapset.

Toivolan tuotantoa on dramatisoitu teatterille ja tanssiteatterille. Unihiekkakuusta on tehty nukkeanimaatio televisiolle. Hänen teoksiaan on myös käännetty ruotsiksi.

Toivola oli aktiivisesti mukana monissa kirjallisuuteen liittyvissä luottamustoimissa. Hän teki testamenttilahjoituksen Suomen Kirjailijaliitolle.

Luonteeltaan Toivola oli toisia kunnioittava tarkkailija. Hän ei tuonut itseään koskaan esiin, vaan antoi teosten puhua puolestaan. Kirjailijakollegat muistavat hänet ystävällisenä ja kannustavana: häneltä sai apua ja palautetta aina kun sitä pyysi, ja usein ihan pyytämättäkin.

Eräälle kirjailijaystävälleen hän kirjoitti uusimman kirjansa saatteeksi kortin, jossa siteerasi Jean Sibeliusta: ”Minä en ole koskaan yksin. Minulla on fantasiani.”

Päivi Heikkilä-Halttunen
Tittamari Marttinen

Kirjoittajat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikko sekä kirjailija ja Suomen Kirjailijaliiton hallituksen varapuheenjohtaja.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta