Peggy Perttunen

Kielenhuoltaja s. 3.1.1916 k. 8.4.2016
Peggy Perttunen
Peggy Perttunen

Kielenhuoltaja Jean Margaret ”Peggy” Perttunen (o.s. Fry) kuoli Helsingissä 100-vuotiaana 8. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Lontoossa Englannissa 3. tammikuuta 1916.

Lapsuutensa Perttunen vietti Lontoossa ja sen lähistöllä. Myöhemmin seitsenhenkinen perhe muutti Bathiin, Etelä-Englantiin. Perttunen suoritti yliopistotutkinnon kasvitieteessä Bristolin yliopistossa ja toimi siellä 1930-luvulla lehtorina. Hänen harrastuksiinsa kuuluivat muun muassa akvarellimaalaus ja luolien tutkiminen.

Peggy Perttunen tutustui puolisoonsa, suomalaiseen eläintieteen stipendiaattiin Vilho Perttuseen vuonna 1946. Vilho ja Peggy Perttunen muuttivat Englannista Suomeen vuonna 1947. Vilho Perttunen jatkoi Helsingin yliopiston eläintieteen laitoksella assistenttina, dosenttina ja myöhemmin professorina. Peggy Perttunen aloitti työnsä englanninkielen opettajana ja tarkastajana. Hänestä tuli maamme merkittävin luonnontieteellisten ja lääketieteellisten tekstien huoltaja.

Peggy Perttusen uran alku ajoittui suomalaisen lääketieteen voimakkaaseen nousukauteen 1950-luvulla. Tutkimuskieleksi vakiintui englanti.

Lähes 50 vuoden ajan Perttunen koulutti useita lääkärisukupolvia kirjoittamaan luontevaa tieteellistä englantia. Hän auttoi heitä julkaisemaan tutkimuksensa ulkomaisissa alan lehdissä. Ura kesti lähes 90-vuotiaaksi asti. Perttunen julkaisi suomalaisen lääkäriseura Duodecimin kustantaman oppaan The Words Between tiedeartikkeleiden kirjoittajille vuonna 1985.

Hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarimerkki vuonna 1997 ja brittiläinen MBE-ansiomitali vuonna 1998.

Perttunen toimi aktiivisesti The English-Speaking Wives -yhdistyksessä ja oli Women Worldwide -yhdistyksen perustajajäsen. Hän koki tärkeänä edistää englanninkielisten ja myöhemmin muidenkin ulkomaalaistaustaisten vaimojen asemaa ja olosuhteita Suomessa.

Hän vietti viimeiset vuotensa Kustaankartanon vanhainkodissa, jossa sai osakseen arvostavaa hoitoa ja huolenpitoa.

Antero Perttunen
Eero Perttunen

Kirjoittajat ovat Peggy Perttusen lapsia.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta