Heikki Toikka

Diplomi-insinööri s. 31.5.1934 k. 15.4.2016
Heikki Toikka
Heikki Toikka

Pitkäaikainen matkailuvaikuttaja, diplomi-insinööri Heikki Toikka kuoli Jyväskylässä 15. huhtikuuta 2016 vaikean sairauden heikentämänä. Toikka oli 81-vuotias ja syntynyt Tampereella 31. toukokuuta 1934.

Toikka aloitti työuransa 1963 Keski-Suomen Maakuntaliiton ja sittemmin seutukaavaliiton seutukaavajohtajana.

Matkailuelinkeinon kehittämistyöstä ensin Keski-Suomessa ja myöhemmin valtakunnallisesti tuli Toikan työelämän tärkein tehtävä kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Hän oli 1960-luvun Keski-Suomen matkailun kehittämissuunnitelman pääarkkitehti. Toikka kuului Rantaloma Oy:n, myöhemmin Rantasipi Oy:n ideoijiin ja yhtiön perustajiin 1965.

Toikasta tuli yhtiön suunnittelujohtaja ja hänet kiinnitettiin myös Matkailun Kehitysrahastoon laatimaan maalle matkailukeskusohjelmaa seuraavalle vuosikymmenelle. Näistä tehtävistä hän siirtyi 1970-luvun loppuvuosiksi Suomen Matkailuliiton toimitusjohtajaksi.

Toikka kutsuttiin Rantasipi Oy:n toimitusjohtajaksi vuonna 1980, jolloin yhtiön tilanne oli varsin haastava. Yhtiön omistajavaihdoksen yhteydessä 1985 hän siirtyi Keski-Suomen Kauppakamarin toimitusjohtajaksi. Siinä tehtävässä hän luotsasi mm. Jyväskylän Messut ry:n taloussaneerauksen läpi.

Toikka jatkoi vielä eläkkeellä matkailualan konsulttina ja vaikutti näin taustalla alan kehitystyöhön. Hänen pitkäaikainen kansallinen uurastuksensa matkailuelinkeinon eteen on ollut enemmän vaikuttavaa kuin julkisuuteen näkyvää.

Telinevoimistelu oli pikkupojasta asti iso osa Heikki Toikan persoonaa.

Tampereen Voimistelijoiden kasvatti esitti maamme parasta rengasvoimistelua edustaen Suomea 11 maaottelussa. Renkaiden Suomen mestaruuksia hänellä oli vuosilta 1957–59. Toikka teki pitkän päivätyön Suomen Voimistelusäätiössä, ja oli säätiön kunniapuheenjohtaja.

Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ystäviin ja sukuun oli Toikalle aina tärkeää, ja säännölliset tapaamiset voimistelijoiden, rantasipiläisten, maanmittareiden ja Tampereen Klassillisen Lyseon luokkatovereiden kanssa värittivät hänen vuosikelloaan.

Erityisen tärkeitä hänelle olivat perhe ja läheiset, joiden kanssa hän vietti yhteistä aikaa mökillä marjastaen, kalastaen ja klapihommissa. Suvun pienimpien kanssa hän oli aina valmis lähtemään leikkiin täydellä antaumuksella ja suurella ilolla. Hän oli myös kotipihan taloyhtiössä kaikkien lasten ystävä.

Läheiset, ystävät ja työtoverit muistavat reilun ja rehdin miehen, joka oli aina valmis auttamaan. Heikki Toikka teki vaikutuksen omistautumisellaan ja karismaattisella olemuksellaan, ollen silti vaatimaton ja vähäeleinen. Heikin iloisuus, positiivinen elämänasenne ja maanläheinen suhtautuminen jatkavat elämäänsä läheisten ja ystävien mielissä.

Juhani Kivelä
Johanna Ronkainen

Kivelä on Heikki Toikan ystävä, Ronkainen hänen tyttärensä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta