Jouko Piitulainen

Kanttori s. 17.3.1936 k. 5.4.2016
Jouko Piitulainen
Jouko Piitulainen

Kanttori, director cantus Jouko Piitulainen kuoli yllättäen 5. huhtikuuta 2016 Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 17. maaliskuuta 1936 Kuopiossa.

Piitulainen oli merkittävä kirkkomuusikko sekä arvostettu musikaalinen lahjakkuus koko luterilaisessa kirkossa.

Nuoren pojan rakkaus musiikkiin toi hänet opiskelemaan Helsinkiin Sibelius-Akatemiaan. Kirkkomuusikoksi valmistuttuaan, lyhyen Paavalin seurakunnassa vierailun jälkeen, hän sai vakinaisen viran Helsingin Munkkiniemen seurakunnasta.

Piitulaista pidettiin 1960-luvulla hyvin radikaalina vanhoillisissa kirkonmiesten piireissä, koska ”Rokki-Piitulaiseksi” kutsuttu kanttori halusi tuoda raikkain tuulahduksin hengellisen musiikin lähelle seurakuntalaisten elämää.

Hänet voidaan lukea nykyisen gospelmusiikin uranuurtajiin. Lahjakkaalta kanttorilta syntyi sävellyksiä Nuoren seurakunnan veisut -julkaisuihin, kappaleita laulettiin niin rippikoululeireillä kuin hänen perustamiensa Missale-kvartetin sekä Hermarit & Munkan Bändi -soitinyhtyeen esittäminä.

Nykyiselle Tuomas-messulle loi tietä Munkkiniemi-messu, jossa musiikki oli Piitulaisen käsialaa. Lasten kirkkohetket, poikaillat ja monimuotoiset jumalanpalvelukset loivat myös innostavaa ilmapiiriä.

Piitulainen halusi tuoda musiikin kaikkien elämään.

Lähimpänä Piitulaisen sydäntä oli puhallinmusiikki. Jo nuorena Piitulainen soitti Pelastusarmeijan soitinyhtyeissä. Matkalla Helsingin keskustaan aikomuksena hankkia puhelinosake hän kohtasi kadulla hopeista trumpettia kaupanneen miehen.

Nuori kanttori palasi kotiin soitin kainalossa – puhelinosake hankittiin myöhemmin.

Vuonna 1967 Piitulainen perusti puhallinorkesterin, mihin pyysi soittajiksi partiolippukunta Kirisiskojen partiotyttöjä.

Kaikki eivät tunteneet edes nuotteja, mutta jokainen sai soittimen. ”Jokke” opetti kaiken tarpeellisen ja teki kappaleista sovitukset soittajien taidon mukaan.

Soittokunta pääsi esiintymään jopa Partiotyttöjen Maailmanliiton konferenssissa vuonna 1967 Tanskan kuningatar Margaretalle.

Piitulaisen käsissä soivat niin urut, kitara, haitari, kontrabasso kuin trumpetti. Hänen kynästään syntyi sävellysten lisäksi sovituksia kuoroille, puhallinorkestereille ja lauluyhtyeille.

Viimeiset työvuodet Piitulainen työskenteli Tikkakosken sekä Ylöjärven seurakunnissa. Eläkepäivinä Piitulainen säesti usein yhteislauluja.

Piitulaisen merkittävimmäksi saavutukseksi jäi virsi 511, Tie valmis on, joka valittiin virsikirjaan virreksi vuonna 1986.

”Pappa oli lämminhenkinen, luotettava, runollinen ja hauska!” kuvailevat lapsenlapset pappaa. Piitulainen oli myönteinen ja valloittava persoona työkaverina ja seurakuntalaisena sekä rakastava ja huolehtiva tukipilari aviomiehenä, isänä ja pappana.

Riikka Kauhanen
Kirjoittaja on Jouko Piitulaisen tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta