Essi Kiviranta

s. 13.4.1930 k. 21.4.2016
Essi Kiviranta
Essi Kiviranta

BBC:n suomenkielisen osaston päällikkö Essi Kiviranta kuoli pitkään sairastettuaan Lontoossa 21. huhtikuuta 2016. Hän oli syntynyt Helsingissä 13. huhtikuuta 1930.

Päätettyään yhtäaikaiset opintonsa Helsingin Kauppakorkeakoulussa ja Sibelius Akatemiassa hän aloitti työnsä BBC:n suomenkielisellä osastolla sihteerinä Bush Housessa Lontoossa vuonna 1953. Hän eteni sihteeristä ohjelmatoimittajaksi ja lopuksi BBC:n suomenkielisen osaston pitkäaikaisimmaksi päälliköksi.

Vuosikymmenten aikana Kiviranta opasti ja koulutti BBC:n tavoille lukuisia suomalaisia ohjelmatoimittajia, jotka useimmiten työskentelivät BBC:n palveluksessa 3–5 vuoden työsopimuksella. Kivirinta toimi Erkki Arnin jälkeen suomenkielisen osaston päällikkönä pitempään kuin kukaan muu eli vuodesta 1967 vuoteen 1990, jolloin siirtyi eläkkeelle.

Essi Kiviranta oli kollegojaan kohtaan ystävällinen, auttavainen ja valmis opastamaan – kärsivällisesti, mutta määrätietoisesti. Hänen usean vuosikymmenen työuransa aikana BBC:n suomenkielisellä osastolla toimi suuri määrä suomalaisia kollegoita, joista tuli myöhemmin ”Bush Finneinä” tunnettuja, usein merkittävissä yhteiskunnallisissa tai kulttuuritehtävissä toimineita vaikuttajia joko Suomessa tai ulkomailla.

Heitä olivat alkuaikoina mm. Max Jacobson ja Greta Kivinen, sekä myöhemmin esimerkiksi Anselm Hollo, Erkki Toivanen, ja Marjo Ahonen.

Kiviranta toimi vuosikymmenet epävirallisena Suomen kulttuurilähettiläänä Lontoossa hyvässä yhteistyössä muiden suomalaisten kulttuuritoimijoiden, etenkin Suomen Lontoon suurlähetystön ja Finnish British Societyn kanssa.

Varsinkin musiikki oli lähellä Kivirannan sydäntä, soittihan hän useita instrumentteja. Kirjallisuus ja kielet olivat hänelle myös tärkeitä.

Hän kirjoitti englantilaisista aiheista suomalaisiin lehtiin ja osallistui aktiivisesti yli 60 vuoden ajan suomalais-brittiläisten kulttuurisuhteiden kehittämiseen.

Eläkkeelle jäätyään Kiviranta toimi 16 vuotta Aamulehden kulttuurikirjeenvaihtajana Lontoossa.

Vuonna 2003 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ensimmäisen luokan ritarimerkki.

Ihmisenä Essi oli vaativa, mutta intellektuellisti osallistuva. Hän oli ystävällinen, luovasti kekseliäs ja aina valmis auttamaan ja neuvomaan lukuisia suomalaisia ja brittiläisiä ystäviään. Essin muisto säilyy pitkään niin Britanniassa kuin Suomessa varsinkin niiden lukuisten toimittajien mielessä, joille hän edusti BBC:n ja brittiläisyyden vanhoja perusarvoja.

Gaius Gyllenbögel
Pertti Salolainen
Ari Valjakka
Kirjoittajat ovat Essi Kivirannan kollegoita 1950- ja 60-luvuilta.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta