Lauri Quist

Metsänhoitaja s. 30.1.1920 k. 21.4.2016
Lauri Quist
Lauri Quist

Metsänhoitaja, reservin kapteeni Lauri Quist kuoli 21. huhtikuuta 2016 Lappeenrannassa 96 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Lappeen pitäjässä 30. tammikuuta 1920.

Lauri Quistin isoisä oli tullut Ruotsista 1890-luvulla perustamaan Lauritsalaan Oy Kaukas Ab:n rullatehdasta, ja isä työskenteli saman tehtaan myyntipäällikkönä. Käytyään kansakoulun Lauri Quist siirtyi oppikouluun Viipuriin.

Kesät perhe vietti Taipalsaaren Kattelussaaressa. Saaren ja Saimaan luonnolla oli suuri vaikutus hänen elämänvalintoihinsa ja harrastuksiinsa. Jo pienenä poikana hän kiinnostui kasveista, linnuista ja perhosista.

Tieto talvisodan syttymisestä tavoitti Quistin Viipurin reaalilyseossa kesken oppitunnin. Hän päätti pyrkiä vapaaehtoisena rintamalle. Jatkosodan alkaessa Quist sijoitettiin jalkaväkirykmentti 11:een Uhtualle, jossa hän haavoittui syksyllä 1941. Tornion ja Rovaniemen taistelujen jälkeen hänen sotatiensä päättyi Kittilässä marraskuussa 1944.

Sodan päätyttyä Quist aloitti opinnot Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa, valmistui metsänhoitajaksi ja sai työpaikan Oy Kaukas Ab:ltä (myöh. Tehdaspuu ja UPM-Kymmene).

Työuransa aikana Savonlinnassa ja Joensuussa hän vastasi siitä, että yhtiön tuhannet metsähehtaarit tuottivat yhtiön puunjalostustehtaille hyvää raaka-ainetta.

Eläkkeelle jäätyään Quistilla oli aikaa paneutua harrastuksiinsa.

Nuoruudessa aloitettu perhosharrastus jatkui ja siihen liittyvät matkat veivät hänet niin Etelä-Amerikan viidakoihin, kuin useisiin Aasian ja Afrikan maihin. Quist toimi aktiivisesti Suomen Perhostutkijain seurassa, ja hänen kokoelmansa sisältää useita tuhansia perhosia.

Quistin kiinnostus kasveihin näkyy yhä Joensuun Vainonniemen alppiruusumetsikössä. Hän kasvatti taimet siemenistä ja lahjoitti ne Joensuun Yliopiston kasvitieteelliselle puutarhalle Botanialle.

Numismatiikka oli toinen tärkeä harrastus. Hän oli Pohjois-Karjalan numismaatikoiden perustajajäsen, toimi kymmenen vuotta sen puheenjohtajana. Suomen Numismaatikkoliiton hallituksessa ja varapuheenjohtajana hän toimi useita vuosia.

Quist oli aktiivinen ja tiedonhaluinen. Hän suhtautui maailmanmenoon ja elämänilmiöihin suurella mielenkiinnolla. Quist pysyi virkeänä ja seurasi tiiviisti uutislähetyksiä, luki päivän lehdet ja useita aikakauslehtiä hyvin korkeaan ikään saakka.

Kesäpaikalla Puruvedellä hän sai viettää liki neljäkymmentä kesää puolisonsa kanssa. Se oli lähisuvun tärkeä kokoontumispaikka, jossa järvi antoi runsaita saaliitaan, ja linnut ja perhoset toivat luonnonystävälle paljon mielihyvää.

Juha Quist
Kirjoittaja on Lauri Quistin poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta