Pentti Rokkanen

Professori s. 14.7.1927 k. 26.3.2016
Pentti Rokkanen
Pentti Rokkanen

Ortopedian ja traumatologian professori Pentti Rokkanen kuoli Helsingissä 26. maaliskuuta 2016 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 14. heinäkuuta 1927.

Perhe asui Kruununhaassa, ja Rokkanen kävi oppikoulun Ressussa. Lääketieteen opinnot alkoivat vuonna 1947.

Rokkanen aloitti käytännön kirurgian koulutuksensa Lahdessa, ja vuonna 1959 hän siirtyi Helsinkiin I kirurgian klinikkaan. Kun HYKS perustettiin, klinikkaan liitettiin SPR:n sairaala Töölössä. Siitä muodostui Pohjoismaitten suurin traumakeskus.

Työskenneltyään Keski-Suomen keskussairaalan ylilääkärinä ja Tampereen kirurgian professorina Pentti Rokkanen valittiin vuonna 1981 Helsinkiin ortopedian ja traumatologian professoriksi ja I kirurgian klinikan ylilääkäriksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1994.

Johtajana Pentti Rokkanen oli vaativa ja kannustava. Hänen koulutuksessaan olevan traumakirurgin tuli olla sitkeä ja oppimiskykyinen. Virheet oli analysoitava ja niistä oli opittava. Analyysi johti puutteiden korjauksiin.

Pentti Rokkasen elämän tärkeä sisältö oli tutkimustyö. ”Mitä ei ole kirjoitettu, sitä ei ole olemassa”. Hänen oma väitöskirjansa valmistui vuonna 1962. Tieteellisten kirjoitusten ”mailin haamuraja” ylittyi ja niitä syntyi kaikkiaan 1 609. Alkuperäisjulkaisuja on lähes 400. Ohjattuja väitöskirjoja on 49, joista 33 käsittelee elimistössä liukenevia luunkiinnittimiä.

Tampereen-aikana Rokkanen kiinnostui biomateriaaleista ja selvitti, kuka Tampereen teknillisessä korkeakoulussa tietäisi eniten muovipolymeereistä. Tästä alkoi pitkään jatkunut poikkitieteellinen yhteistyö TTKK:n professori Pertti Törmälän kanssa. Töölön sairaalaan ja TTKK:hon perustettiin tutkimusryhmät, jotka muodostivat Suomen Akatemian huippuyksikön. Näin kehitettiin elimistössä liukenevia luun, nivelsiteiden ja jänteiden kiinnittimiä, joiden kansainvälisesti ylivertaiset lujuusominaisuudet hämmästyttivät maailmalla alan kokouksissa. Tutkimus johti teolliseen tuotantoon, ja kiinnittimet ovat käytössä lähes kaikkialla maailmassa.

Tutkimustyön ohjaajana Pentti Rokkanen oli tinkimätön ja määrätietoinen. Hän oli myös ehdottoman oikeudenmukainen, mikä oli luonteenomaista kaikelle toiminnalle. Julkaisuista tuntui olevan päivittäin huutava pula. Kunnioitusta herättävän karisman takana oli loistava englantilainen huumorintaju ja syvä inhimillinen ymmärrys.

Pentti Rokkanen toimi puheenjohtajana Suomen Lääkäriliitossa, Suomen Ortopediyhdistyksessä, Ortopedian ja traumatologian tutkimussäätiössä ja Pohjoismaisessa Ortopediyhdistyksessä.

Ystäviinsä Pentti piti yhteyttä. Kerran erään ystävän pieni lapsenlapsi oli jo ulko-ovella tullessaan tiedustellut: ”Onko Pentti Rokkanen jo tänään soittanut?”

Ystäviensä kanssa hän myös pelasi korttia. Näissä peleissä oli panoksina muun muassa virtuaalisia kuumaverisiä hevosia ja huvijahteja, jotka viikoittain vaihtoivat omistajaa.

Päivittäisessä elämässä Riitta-vaimo ja perhe tukivat Penttiä ja Pentti perhettä.

Esa K. Partio
Kirsi Jukkala-Partio
Kimmo Vihtonen

Kirjoittajat ovat Pentti Rokkasen ystäviä ja kollegoita.

Muistojen arkistosta