Peter Shaffer

Näytelmäkirjailija s. 15.5.1926 k. 6.6.2016
Peter Shaffer
Peter Shaffer

Maineikas englantilainen näytelmäkirjailija sir Peter Shaffer kuoli 6. kesäkuuta hoitokodissa Curraheenissa, eteläisessä Irlannissa, jossa hän oli juuri juhlinut 90-vuotispäiviään.

Englannissa sukupolvensa parhaiden alan ammattilaisten joukkoon luettu Shaffer syntyi Liverpoolissa 15. toukokuuta 1926. Samalla syntyi identtinen kaksosveli Anthony (k. 2001), josta tuli myös nimekäs näytelmäkirjailija.

Ortodoksijuutalaisessa kodissa kasvaneet veljekset ilmoittautuivat töihin hiilikaivoksiin toisen maailmansodan lopulla. Sitten Peter Shaffer sai stipendin ja alkoi opiskella Cambridgen Trinity Collegessa historiaa.

Hän laati 1950-luvun alussa yhteistyössä veljensä kanssa dekkareita salanimellä Peter Anthony. Tarinankerrontaa hän oppi tutkimalla Shakespearea.

Kun Shaffer asui 1950-luvulla Yhdysvalloissa, hän teki töitä kirjastoapulaisena ja kirjallisuuskriitikkona. Hänen läpimurtonsa oli näytelmä Five Finger Exercise (1958), joka kuvaa onnetonta avioparia Tennessee Williamsin hengessä. Se sovitettiin elokuvaksi Viidenlaista rakkautta (1962).

Kaikkiaan parikymmentä näytelmää kirjoittanut Shaffer oli kunnianhimoinen viihdyttäjä, joka usein käsitteli inhimillisesti kiintoisia aiheita. Hän kirjoitti niin melodraamoja kuin tyyliteltyjä spektaakkeleitakin, jotka tuntuivat vastustavan naturalismin valtaa teatterissa.

Tony-palkinnon Shaffer sai näytelmästään Equus (1973), joka kertoo hevosia sokaisseen nuorukaisen ja psykiatrin tapaamisesta. Se filmatisoitiin nimellä Hevonen (1977).

Tonyn hän sai myös Amadeuksesta (1979). Se kuvaa säveltäjä Antonio Salierin katkeruutta W. A. Mozartia kohtaan. Milos Formanin elokuvaversio Amadeus (1984) toi Shafferille parhaan käsikirjoituksen Oscarin.

Idean näytelmäänsä hän oli saanut tajuttuaan, että vaikka Mozart oli säveltäjänä nero, hänessä oli rahvaanomaisen lapsellinenkin puolensa.

Monissa maissa Shafferin näytelmät palaavat tasaisin välein ohjelmistoon. Niistä Suomessa tunnetaan jo mainittujen lisäksi myös Musta komedia (1967), Valkoiset valheet (1967) ja Hirviön lahja (1992).

Peter Shaffer aateloitiin vuonna 2001.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta