Christer Sandell

Muusikko, myyntiedustaja s. 1.4.1941 k. 19.5.2016
Christer Sandell
Christer Sandell

DDT Jazzbandin pitkäaikainen pianisti, myyntiedustaja Christer ”Santa” Sandell kuoli vaikeaan sairauteen 19. toukokuuta 2016 Helsingissä 75-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 1. huhtikuuta 1941.

Sandell kiinnostui musiikista jo nuorena soitellessaan välitunneilla pianoa koulun käytävällä. Innostuksen jazziin hän sai Christian Schwindtiltä, joka kävi samaa koulua. Pojat suunnittelivat kovasti bändiä, mutta kokeneempi Nalle Eklund vei Sandellin paikan.

Sittemmin Sandell opiskeli soittoa Sibelius-Akatemiassa, mutta siellä piti soittaa jazzia salaa. Hän harkitsi myös ammattimuusikon uraa, kun Erkki Valaste pyysi häntä bändiinsä. Tämä kaatui kuitenkin isän kieltoon: opinnot piti hoitaa ensin loppuun. ”Siviilissä” Sandell teki elämäntyönsä Volvo-konsernissa autojen parissa.

Vuonna 1967 avautui DDT:ssä pianistin paikka, ja Sandell kutsuttiin bändiin. Hänet tiedettiin taitavaksi jazzpianistiksi, jolla oli jo kokemusta puoliammattilaisena muun muassa Ylermi Kososen ja Jorma Veneskosken orkestereista.

Sandell olikin erinomainen valinta vuonna 1958 perustetun DDT:n rytmiryhmään. Hän kehitti yhdessä Schwindtin ja basisti Pentti Mutikaisen sekä hieman myöhemmin mukaan tulleen kitaristi-banjisti Pekka Mesimäen kanssa erityisen kompin. Se ei ollut tavanomaista New Orleans -tyyliä, vaan modernimpaa svengiä ja ”lentoa”, jossa kompin soittajilla on yhteinen näkemys ajoituksesta ja tahdin eri iskujen painotuksista.

Sandell kertoi vuonna 2008 DDT-muistojaan eräältä Siljan jazzristeilyltä. ”Mauno Koivistosta oli juuri tullut pääministeri ja hän meni jostain syystä laivalla Tukholmaan. Aloitimme normaaliin tapaan Royal Garden Bluesilla. Ei mennyt montaakaan tahtia, kun näin Koiviston 46:n numeron kengän alkavan läpsyttää samaa tahtia. Tuli todella hyvä olo.”

Sandellin kuolema on DDT:n jäsenille suuri menetys monelta kannalta. Kymmenien vuosien tiivis yhdessäolo, harjoitukset ja keikat ovat tehneet jäsenistä läheisiä. Sandellilla on ollut tärkeä osuus yhteishengen ja soittotunnelman luomisessa. Hän jättää suuren aukon, jonka täyttäminen tulee olemaan vaikea.

Fred Andersson on soittanut DDT:ssä klarinettia lähes alusta lähtien. ”Sain tuntea Santan yli viidenkymmenen vuoden ajan. Hän oli luonteeltaan vaatimaton eikä tehnyt itsestään numeroa. Vierailin Santan luona sairaalassa muutama päivä ennen hänen poisnukkumistaan. Pois lähtiessäni hän sanoi ’Sånt är livet – sellaista elämä on. Tavataan seuraavalla keikalla’.”

Fred Andersson
Pekka Mesimäki
Martti Koljonen

Kirjoittajat ovat Christer Sandellin ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta