Hilja Mörsäri

Kirjailija, opettaja s. 24.8.1932 k. 13.6.2016
Hilja Mörsäri
Hilja Mörsäri

Kirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Hilja Mörsäri kuoli vaikeaan sairauteen 13. kesäkuuta 2016 Hämeenlinnassa 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Tornionjokilaaksossa 24. elokuuta 1932. Lestadiolaisperheeseen syntyi kaksitoista lasta, joista Hilja oli kymmenes.

Mörsäri oli laaja-alainen kirjallisuusihminen. Hän kirjoitti itse koko elämänsä ajan, oli legendaarinen äidinkielen lehtori kouluissaan, opetti ja kannusti tuhansia kirjoittajia sekä oli myös monelle ammattikirjailijalle luotettu ateljeekriitikko.

Mörsärin oma esikoisteos, runokokoelma Kolme vuodenaikaa, ilmestyi vuonna 1958 keskelle 50-luvun runouden kulta-aikaa. Runojen kirjoittaminen ja lukeminen olivat koko hänen elämänsä kestänyt intohimo, mutta omien teosten julkaisemisessa hän piti yli kolmen vuosikymmenen tauon, koska halusi keskittyä työhönsä opettajana.

Koulu-uransa aikana Mörsäri ehti opettaa eri puolella Suomea, pisimpään Hämeenlinnassa mutta myös Kouvolassa, Kuusamossa ja Torniossa. Hän oli kirjoittamassa useita äidinkielen ja kirjallisuudenopetuksen oppi- ja harjoituskirjoja sekä toimittamassa artikkelikokoelmia ja kaunokirjallisia antologioita.

Mörsäri oli opettajana monipuolinen, kannustava ja ymmärtävä. Hän osasi välittää muille syvän kiinnostuksensa sanoihin ja lauseisiin. Aito innostus välittyy, ja kun se yhdistyi absoluuttiseen kielen tajuun ja laajaan tietämykseen, niin tuhannet nuoret ja aikuiset tulivat hänen opetuksessaan elinikäisiksi kirjojen ystäviksi.

Koulutyöstä eläkkeelle siirryttyään Mörsäri palasi omaan kirjoittamiseensa. Häneltä julkaistiin 1990- ja 2000-luvuilla useita runo- ja aforismikokoelmia. Erityisen onnellinen hän oli, kun Bo Carpelan käänsi ruotsiksi hänen runojaan. Mörsäri myös suomensi itse Edith Södergranin aforismeja. Hänellä oli läheinen suhde ruotsin kieleen koko ikänsä.

Viimeinen kokoelma, Et se ole sinä – Edith, Impi, Simone, ilmestyi 2015. Mörsäri palkittiin useasti, mm. SKR:n Hämeen rahaston, WSOY:n kirjallisuussäätiön, Samuli Paronen- ja Rakkaudesta kirjaan -palkinnoilla.

Mörsärissä säilyi koko elämän ajan sitkeä määrätietoisuus, joka vei hänet opiskelemaan Helsingin yliopistoon asti. Hän kantoi aina mukanaan lapsuuttaan, peräpohjalaisen jokilaakson maisemaa ja sen ihmisiä.

Hilja Mörsärillä oli hyvin laaja ystäväpiiri. Hänen vaikutuksensa on ollut monelle ihmiselle merkittävä, pysyvä ja rakas.

Riitta ja Olli Jalonen
Taija Tuominen

Kirjoittajat ovat Hilja Mörsärin ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta