Timo Relander

Talouspolitiikan asiantuntija s. 4.8.1941 k. 9.6.2016

Tilastokeskuksen pääjohtaja Timo Relander kuoli 9. kesäkuuta 2016 Helsingissä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli syntynyt Luopioisissa 4. elokuuta 1941. Relander muistetaan Suomen kansantalouden mainiona asiantuntijana ja talouspolitiikan merkittävänä vaikuttajana. Hän oli selkeä puhuja ja verraton esiintyjä.

Relander valmistui valtiotieteen kandidaatiksi ja lisensiaatiksi. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi hänet promovoitiin 2006.

Relander aloitti tutkijan uransa valtiovarainministeriössä, oli kansantalousosaston apulaispäällikkönä 1970–75 ja päällikkönä 1975–80. Hänet nimitettiin Teollisuuden Keskusliiton (TKL) varatoimitusjohtajaksi 1980 ja sitten toimitusjohtajaksi 1983.

Etelärannasta hän siirtyi Tilastokeskuksen pääjohtajaksi 1992, josta virasta jäi eläkkeelle 2001. Tilastokeskuksesta hänet lainattiin valtioneuvoston kanslian valtiosihteeriksi 1992–95.

Valtiovarainministeriökaudella systematisoitiin talousennusteiden laatiminen, vakiinnutettiin tulopolitiikan selvitystyö, vahvistettiin OECD-yhteyksiä, jatkettiin makromallien kehittelyä ja osallistuttiin entistä vahvemmin maan hallituksen käynnistämien hankkeiden valmisteluun. Jo tuolloin Relanderin konsultaatiopiiri oli laaja. Siihen kuuluivat pääministerit, valtiovarainministerit, järjestöjohtajat ja monien yritysten johtohenkilöt.

Etelärannan vuosina Relander otti tehtäväkseen teollisuuden edunvalvonnan nykyaikaistamisen. Hänen kaudellaan yritysten ja yhteiskunnan panostus teknologian uudistamiseen sekä tutkimukseen että tuotekehitykseen nousi uudelle tasolle.

Yritysjohdon näkemyksiä kartoitettiin työryhmissä, kuulemistilaisuuksissa sekä erilaisten yrityskyselyiden avulla. Suhdannebarometrin osumistarkkuutta parannettiin. Talousneuvostossa Relander oli aloitteellinen ja idearikas.

Tilastokeskuksen kaudella laitos uudistui organisaatioltaan, modernisoitui tekniikaltaan, kansainvälistyi ja sijoittui vertaisarvioissa alan osaajien kärkijoukkoon maailmassa.

Vaikka Relander oli talouden kovien asioiden esille tuoja, hänellä oli aina mielessään myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Hän ei pitänyt siitä, että isokenkäiset rohmusivat ja loivat huonon esimerkin kanssaihmisilleen.

Relanderin pitkäaikaisiin harrastuksiin kuuluivat talvisin hiihto ja sökö. Kesän ykkönen oli aina mökkielämä Karjalohjalla tai Kerimäellä. Kalastusta kuului harrastaa Itäiseltä Suomenlahdelta Äyskoskelle, Tenolle ja Ponoi-joelle saakka. Kerran Tenolta nousi niin iso kala, että sille piti antaa nimi, Mikko Kojamo.

Perhe oli Relanderille tärkeä. Puolison kuolema viisi vuotta sitten järkytti. Lasten läheisyys auttoi, ja leikit lastenlasten kanssa ilahduttivat.

Seppo Sarlund
Eero Tuomainen

Kirjoittajat ovat Timo Relanderin ystäviä ja työtovereita.