Veikko Kokkila

Toimitusjohtaja s. 8.5.1944 k. 22.5.2016
Veikko Kokkila
Veikko Kokkila

Matkailualalla merkittävän uran tehnyt Veikko Kokkila kuoli yllättäen 72-vuotiaana kotonaan Helsingissä 22. toukokuuta 2016. Hän oli syntynyt Uuraisilla 8. toukokuuta 1944.

Kokkilan elämä matkailun parissa alkoi ylioppilaskirjoitusten jälkeen Jyväskylän Matkatoimisto Areassa 1965. Kymmenisen vuotta myöhemmin Area osti Lontoossa sijaitsevan Finlandia Travelin, jonne Kokkila nimitettiin toimitusjohtajaksi.

Finlandia myi silloin matkoja Suomeen, mutta pian Kokkila huomasi saavansa kyselyitä erilaisista palveluista Englannissa. Hän perusti Scancoming Ltd -nimisen yrityksen vuonna 1977 palvelemaan suomalaisia ja pohjoismaalaisia matkatoimistoja.

Yritys kasvoi, ja Kokkila perusti myös bussiyhtiön, Scancoaches, joka ajoi pääasiassa retki- ja tilausajoja. Parhaimmillaan busseja oli peräti 45.

Scancoaches huolehti myös muun muassa Prinssi Williamin ja Prinssi Harryn koulukyydeistä tiukkojen turvatarkastusten jälkeen.

Lontoon Liikennelaitos liikennöi yksinoikeudella Lontoon bussireittejä vuoteen 1985, jolloin linjojen liikennöitsijöitä kilpailutettiin. Todella suuri uutinen oli, kun punaisten bussien rinnalla alkoi liikennöidä sinivalkoinen Scanbus. Yhtiö operoi kolme vuotta linjaa numero 283, North Acton–Hammersmith–Earls Court.

Hyvin käynnistyneen Lontoon jälkeen Kokkila avasi toimistot myös Dubliniin, Pariisiin, Brysseliin, Nizzaan, Barcelonaan ja Fuengirolaan. Hänellä oli myös hotellit sekä Lontoossa että Pariisissa.

Kokkila johti menestyksekkäästi yrityksiä yli 30 vuoden ajan, kunnes luopui Irlannin-toimistosta vuonna 2009. Sen jälkeen muutkin toimistot siirtyivät pikkuhiljaa työntekijöiden omistukseen, viimeisimpänä tänä keväänä Brysselin-toimisto.

Kokkilalle oli sydämenasia tarjota nuorille mahdollisuus tutustua matkailualaan. Hän järjesti vuosien saatossa yhteistyössä alan oppilaitosten kanssa satoja työharjoittelupaikkoja toimistoissaan.

Jo matkanteko oli hänelle elämyksellistä. Sinivalkoiset siivet saivat Kokkilan pakahtumaan ylpeydestä, ja miehistön palvelualttius oli aina kiitoksen arvoista.

Veikko Kokkila valloitti kaikki mainiona tarinankertojana, verrattomana seuramiehenä ja suurisydämisenä ihmisenä. Hän oli aina ystävällinen, avulias, rehti ja ehdottoman oikeudenmukainen.

Leena Aalto
Kirjoittaja on Veikko Kokkilan ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta